Industrin finansierade patientorganisationer

Us Too International, som påstår sig vara världen största oberoende patientorganisation, är till 95 procent finansierad av läkemedelsindustrin, skriver British Medical Journal. Organisationen har drivit krav på allmän PSA-screening för att upptäcka prostatacancer.

1 apr 2003, kl 17:19
0

Annons

För läkemedelsindustrin skulle det vara en mycket lönsam affär med allmän PSA-screening, eftersom testet leder till överdiagnostik och en allmän screening kan antas leda till en ökad läkemedelsförbrukning. Testet är mycket omdebatterat eftersom det ger många falska positiva svar, och många prostatacancerfall utvecklas så långsamt att patienten dör av något annat.

Us Too International finns i nio länder, dock inte Sverige, och har i hårda ordalag attackerat läkare som argumenterat mot allmän PSA-screening. Konfronterad med uppgiften om att organisationen finansieras av industrin svarade ordföranden: ?Vi är inte beroende av något enskilt företag ? vi tar emot pengar från allihop.?

En undersökning 1999 visade att fenomenet inte är helt ovanligt. Företag finansierar patientorganisationer med lämpliga åsikter eftersom de vet att allmänheten har ett stort förtroende för dessa. En amerikansk sammanslutning för grupper som förespråkar PSA-screening menar att det inte är något problem att man finansieras av industrin, eftersom alla som tycker annorlunda är ?vilseledda?.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng