Astrazenecas covid-19-läkemedel får klartecken

Astrazenecas covid-19-läkemedel får klartecken

Läkemedelsmyndigheten EMA rekommenderar EU-ja till Astrazenecas förebyggande covid-19-läkemedel.

25 mar 2022, kl 10:39
0

Annons

Läkemedelsföretaget Astrazenecas covid-19-läkemedel Evusheld (tixagevimab/cilgavimab) får ett positivt utlåtande av läkemedelsmyndigheten EMA:s expertkommitté CHMP. EMA rekommenderar därför att EU-kommissionen ska ge Evusheld marknadsgodkännande. Godkännandet bör enligt CHMP-beslutet gälla behandling i förebyggande syfte. Läkemedlet ska då kunna ges före exponering för viruset till personer som fyllt 12 år och väger minst 40 kg.

Astrazenecas covid-19-läkemedel långverkande

Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat är Evusheld en långverkande antikroppskombination som kan skydda personer som av något skäl inte får tillräcklig skyddseffekt av vaccin mot covid-19. Det kan till exempel handla om personer med cancer som behandlas med cellgifter, patienter i dialys och patienter som tar mediciner efter en organtransplantation. Det gäller även patienter som tar immunosuppressiva läkemedel för sjukdomar som multipel skleros och reumatoid artrit.

Behandlingen ges som två injektioner och skyddet mot infektions varar då minst sex månader.

Milda biverkningar

CHMP baserar sin rekommendation på en placebokontrollerad studie av över 5 000 personer som varken hade haft covid-19 eller fått vaccin. Studien visade att Astrazenecas covid-19-läkemedel minskade infektionsrisken med 77 procent.

Biverkningarna var i allmänhet milda, några personer rapporterade reaktioner på injektionsstället eller överkänslighetsreaktioner.

Studien gjordes innan omikronvarianten av covid-19-viruset blev dominerande i världen. Laboratoriestudier har visat att undervarianten BA.1 av omikron verkar vara mindre känslig för Evusheld än undervarianten BA.2. EMA kommer att utvärdera dessa data under de kommande veckorna för att ta ställning om den rekommenderade doseringen av läkemedlet behöver anpassas till de virusvarianter som cirkulerar.

I Sverige har Astrazenecas covid-19-läkemedel redan fått klartecken genom en licens från Läkemedelsverket. Astrazeneca har också tecknat ett avtal med Socialstyrelsen om att leverera drygt 1 700 doser. Läkemedlet tillverkas vid Astrazenecas anläggning i Södertälje.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng