Annons
Fem frågor till Johanna Nordmark Grass, Giftinformationscentralen.
”Bättre reglering behövs mot missbruk av lustgas”
Johanna Nordmark Grass, överläkare och medicinskt ledningsansvarig vid Giftinformationscentralen. Foto: Anna Clarén.

”Bättre reglering behövs mot missbruk av lustgas”

Johanna Nordmark Grass är bekymrad över den ökande användningen av lustgas i berusningssyfte.

25 mar 2022, kl 09:32
0

I sin årsrapport för 2021 lyfter Giftinformationscentralen, GIC, att användningen av lustgas i berusningssyfte är ett växande problem. Under fjolåret fick GIC 140 frågor om sådana fall, vilket var en trefaldig ökning jämfört med året innan. Läkemedelsvärlden bad Johanna Nordmark Grass, överläkare och medicinskt ledningsansvarig vid GIC, att kommentera problemet.

Vilka risker finns det med att missbruka lustgas?

–  Precis vid inandningstillfället kan man drabbas av syrebrist. Men oftast ramlar personen då ihop, tappar behållaren med lustgas och kan andas luft igen. Man kan också drabbas av köldskador om man inandas lustgasen direkt från tuber som är satta under tryck.

– Det vi är mest oroade för är dock att folk använder lustgas mycket och ofta. Då kan det leda till kroniska skador. Man kan drabbas av brist på vitamin b-12, vilket kan leda till nervskador och att man tappar känsel och kraft. Det finns till exempel personer som har kommit in i rullstol till sjukhus efter att ha drabbats av sådana nervskador. Långvarig användning kan även leda till psykoser och psykiatriska problem.

–  Det finns också enstaka dödsfall, men då handlar det om personer som ansträngt sig för att fortsätta att andas in lustgasen när de har fått syrebrist.

Men hur kan man då använda lustgas i sjukvården vid till exempel förlossningar?

– Den lustgas som används i berusningssyfte är inte samma som den som används inom vården. Medicinsk lustgas blandas med syrgas och ges under en begränsad tidsperiod och är därmed inte farlig att använda. När gasen används i berusningssyfte handlar det i stället om ren lustgas som primärt är avsedd för så kallade gräddsifoner, antingen i små patroner eller stora tuber som troligtvis är tilltänkta för restaurangbranschen. Vi har inte stött på några fall där lustgasen kommer från sjukhus.

Är användningen av lustgas i berusningssyfte något nytt?

– Fenomenet är egentligen gammalt. Lustgas upptäcktes under slutet av 1700-talet och under tidigt 1800-tal var det på modet i med lustgaspartyn bland annat hos den brittisk societeten. Därefter föll användningen av lustgas i berusningssyfte i stort sett i glömska fram till 1970-talet då det började spridas vid musikfestivaler. Under slutet av 1970-talet kom de första fallrapporterna om kroniska skador efter upprepad rekreationell användning av lustgas. Det handlade främst om tandläkare som inandats medicinsk lustgas.

– Det är framför allt på senare år som användningen har ökat, vilken man kan se både på skadorna samt på inkomna frågor till oss. Tidigare år har det varit omkring en eller två personer som har drabbats av kroniska skador per år, under 2021 var det 30 sådana fall. Hittills under 2022 har vi på Giftinformationscentralen också fått in runt 70 frågor om lustgas vilket är fler än vanligt.

Vad säger lagstiftningen om det här?

– I nuläget är det lagligt att både sälja och använda lustgas även utanför sjukvården.

Anser ni på Giftinformationscentralen att det borde finnas regler?

– Vi har lyft problemet till flera olika instanser och anser att användningen och försäljningen bör regleras. Vi kontaktas också ofta av till exempel polis och skolhälsovård så problemet uppmärksammas från flera håll. Det har börjat röra på sig i Sverige, och en reglering diskuteras även på EU-nivå. Men det går långsamt.