Inget nationellt initiativ för läkemedelsgenomgångar

Trots positiva resultat i flera projekt med läkemedelsgenomgångar blir det inget nationellt initiativ. Varje landsting måste själv besluta. Men i Södermanland blir det en fortsättning.

28 jan 2005, kl 14:49
0

Ett nyligen avslutat projekt, Läkemedelsgenomgångar i särskilda boenden i norra Sörmland, uppnådde som flera andra liknande projekt positiva resultat.
? I många fall kunde vi reducera antalet läkemedel med bibehållen eller förbättrad livskvalitet till en lägre kostnad, säger Anders Stjerna, projektansvarig läkare och ordförande i läkemedelskommittén i Landstinget Södermanland.
Till skillnad från många andra projekt blir det en fortsättning i Sörmland. Anders Stjerna tror att anledningen till det är att politiker och tjänstemän i både kommun och landsting inser att detta är viktigt.
? Genom ett extra tillskott från landstinget förstärks läkemedelskommittén från och med 2005 med en apotekare, som bara ska arbeta med äldre och läkemedel, berättar Anders Stjerna.
Dessutom ska alla AT-, primär- och slutenvårdsläkare utbildas i Socialstyrelsens kvalitetsindikatorer, vilka användes i projektet.

Tar betalt
Något nationellt grepp från landstingen är dock inte i sikte. Apoteket tar idag betalt för tjänsten som tidigare finansierades genom läkemedelsförmånen.
? Vi ser gärna ett nationellt initiativ, men de enskilda landstingen måste fatta beslut, säger Bodil Lidström, chef för Äldre och läkemedel inom Apoteket.
? Vi kan inte kräva läkemedelsgenomgångar, bara stödja landstingen att göra det. Men frågan
är prioriterad, säger Margareta Spjuth, ansvarig för läkemedelsfrågor på Landstingsförbundet.
? Problemet är att det ofta inte är den som använder tjänsten och ser vinsten som betalar för den, menar Bodil Lidström.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng