Annons

Ingela Lindh slår hål på myt om vikt och p-piller

Många unga kvinnor vill inte börja äta p-piller av rädsla för att gå upp i vikt eller slutar i tron att deras viktökning beror på att de använder p-piller. Men i sin avhandling kunde Ingela Lindh se att kvinnor som hade använt p-piller från tonåren och upp till 34 års ålder inte ökade mer i […]

8 sep 2011, kl 13:10
0

Många unga kvinnor vill inte börja äta p-piller av rädsla för att gå upp i vikt eller slutar i tron att deras viktökning beror på att de använder p-piller. Men i sin avhandling kunde Ingela Lindh se att kvinnor som hade använt p-piller från tonåren och upp till 34 års ålder inte ökade mer i vikt än kvinnor som aldrig använt p-piller. De enda faktorer som påverkade viktutvecklingen var ökande ålder och rökvanor.
– Många har nog skyllt sin ökade kroppsvikt på p-piller, när det i stället är något som kommer naturligt med åldern, säger Ingela Lindh som är barnmorska och forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Hon menar att uppfattningen om att man går upp i vikt lever kvar sedan de första p-pillerna lanserades på 60-talet och där man fick en reell viktökning. Det berodde på att de innehöll betydligt högre doser av östrogent och gestagent hormon än dagens kombinerade p-piller.
– När man har sex gånger mindre östrogen och åtta gånger mindre gestagen i dagens p-piller får man inte heller den aptitökning som man fick tidigare, säger Ingela Lindh.

Syftet med avhandlingen var att se vad som påverkar kvinnors val av preventivmedel och varför så många slutar med p-piller. Många studier har visat att den dåliga följsamheten ofta beror på att kvinnorna är rädda för att gå upp i vikt.
I studien fick 1 749 kvinnor som var födda 1962, 1972 och 1982 besvara ett antal frågor vart femte år upp till 44 år. Det var frågor om preventivmedel, graviditeter, rökvanor samt längd och vikt. Svaren visade att 20 procent hade slutat med p-piller för att de var rädda för att gå upp i vikt.
– Därför är det viktigt att informera om att p-piller inte påverkar kroppsvikten. Då kan vi också minska risken för ofrivilliga graviditeter, säger Ingela Lindh.
– Studien visade också att kombinerade p-piller är det vanligaste preventivmedlet för kvinnor upp till 29 år och därefter var kondom den vanligaste metoden. Från och med 32 års ålder var spiralen populärast.