Ifrågasatt behandling för diabetiker

Det finns inget som tyder på att man minskar risken för hjärt- kärlsjukdom hos i övrigt friska diabetespatienter genom att behandla dem med acetylsalicylsyra. Det är resultatet av en ny skotsk studie.

17 okt 2008, kl 12:09
0

I den skotska placebostudien ingick 1300 diabetespatienter 40 år och äldre som inte hade några symtom på hjärt-kärlsjukdom. Forskarna fann ingen skillnad i kardiovaskulära händelser mellan de två grupperna och drar därmed slutsatsen att det är tveksamt om man bör behandla med ASA i primärpreventivt syfte.

Eftersom risken
för hjärtkärlsjukdom är hög bland diabetespatienter jämfört med normalpopulationen är acetylsalicylsyra en vanlig rekommendation. Men professor Jill Belch, en av forskarna bakom studien säger till BBC News att det med tanke på risken för magblödningar är tveksamt med rutinmässig behandling.

De skotska forskarna
påpekar samtidigt att det finns nyckelgrupper som bör ha ASA-behandling; diabetespatienter som redan råkat ut för kardiovaskulära händelser eller diagnosticerats för krankärlssjukdom.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng