Geografisk farmacevtbrist

Farmacevtbristen är i första hand geografisk enligt de personalansvariga på de större kedjorna.– Det är inte svårt att få tag i folk i Stockholms- och Uppsalaområdet. Men vi har vissa vita fläckar, till exempel delar av Skåne, västra Värmland och förstås inre Norrland, exemplifierar Nina Lindgren HR-strateg på Apoteket AB.– Ja vissa geografiska placeringar är […]

4 jun 2012, kl 17:37
0

Annons

Farmacevtbristen är i första hand geografisk enligt de personalansvariga på de större kedjorna.
– Det är inte svårt att få tag i folk i Stockholms- och Uppsalaområdet. Men vi har vissa vita fläckar, till exempel delar av Skåne, västra Värmland och förstås inre Norrland, exemplifierar Nina Lindgren HR-strateg på Apoteket AB.
– Ja vissa geografiska placeringar är en utmaning, konstaterar Camilla Ås, HR-chef på Apotek hjärtat.

Apotek Hjärtat har varit ute på rekryteringsresa i Baltikum och resultat blev enligt Camilla Ås ett tiotal anställda. En strategi som också andra kedjor funderar på.
Det ljumma intresset för farmacevtyrket oroar de HR-ansvariga som därför planerar att på olika sätt skapa intresse för yrket tidigt. På Apoteket AB diskuterar man till exempel att bli bättre på att ta emot Prao-elever från högstadiet.
Samtidigt finns idag personer med en utländsk apotekarutbildning som står till arbetsmarknadens förfogande. Något som Soledad Grafeuille som leder Arbetsförmedlingens satsning på nationell matchning tagit fasta på

Nyligen initierade hon en rekryteringsträff mellan dessa arbetssökande apotekare och Apoteket AB.
I den gruppen finns de som också är beredda att lämna storstäderna, menar hon.
– Jag har arbetat med relativt nyanlända akademiker i fem–sex år nu och det gemensamma för den gruppen är, skulle jag säga, är att de är beredda att flytta om de får ett jobb i linje med sin kompetens och sin utbildning.
Knappt 80 personer med en utländsk farmacevtisk examen har hon på sin lista över arbetssökande akademiker. De står som arbetssökande i väntan på att få en svensk legitimation eller för att de har behov av praktikplats.
I väntan på att de får sina utbildningar validerade och legitimation, borde apoteken kunna erbjuda praktikplatser, tycker hon.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng