Gamla läkemedel lika bra som nya vid hypertoni

Billiga och äldre tiazider är lika bra för att behandla högt blodtryck som nyare och dyrare läkemedel. Det visar resultaten från den stora Allhat-studien som presenterades i tisdags och publicerades i onsdags.

19 dec 2002, kl 19:19
0

Tiazidliknande diuretika ska vara förstahandsvalet vid hypertonibehandling. Den slutsatsen drar författarna till Allhat-studien som publicerades i JAMA den 18 december. Enligt studien är tiazidliknande diuretika bättre på att skydda patienterna mot allvarlig kardiovaskulär sjukdom än vad kalciumantagonisten amlodipin och ACE-hämmaren lisinopril. Dessutom är de billigare.

33 357 patienter, 55 år eller äldre, med hypertoni samt minst en riskfaktor för kardiovaskulär sjukdom deltog i studien i Nordamerika. Deltagarna randomiserades till klortalidon (12,5-25 mg dagligen), amlodipin (2,5?10 mg dagligen) eller lisinpopril (10-40 mg dagligen) och följdes upp mellan fyra och åtta år. Studien löpte från februari 1994 till mars 2002 och medeluppföljningstiden var 4,9 år.

Den primära effektvariabeln, en kombination av dödlig koronar hjärtsjukdom eller ickedödlig hjärtinfarkt enligt intention-to-treat, drabbade 2 956 patienter, men utan någon skillnad mellan behandlingsgrupperna. I gruppen som fick klortalidon drabbades 11,5 procent, i amlodspingruppen drabbades 11,3 procent (relativ risk 0,98) och bland dem som fick lisinopril drabbades 11,4 procent (relativ risk 0,99). Mortaliteten skilde inte heller mellan grupperna.

Systoliskt blodtryck över fem år var signifikant högre både för dem som fick amlodipin och för dem som fick lisinopril jämfört med klortalidongruppen. Det diastoliska blodtrycket över fem år var signifikant lägre med amlodipin.

Studien syftade till att studera om behandling med en kalciumflödeshämmare eller en ACE-hämmare minskar incidensen av koronar hjärtsjukdom eller andra kardiovaskulära sjukdomar, jämfört med ett diuretikum.

I en subgrupp studerades tillägg med 40 mg pravastatin per dag. Denna studie visade ingen signifikant effekt på mortalitet eller koronar hjärtsjukdom hos de patienter som fick pravastatin jämfört med dem som fick “vanlig behandling”. Däremot sjönk kolesterolet bättre i gruppen som fick pravastatin.