Annons
Framtidens leukemiterapier är på hans agenda
Lars Bullinger.

Framtidens leukemiterapier är på hans agenda

Professor Lars Bullinger ska tala om sin forskning inom precisionsmedicin på Scheelesymposiet.

31 okt 2017, kl 08:45
0

Annons

Från universitet i Ulm i Tyskland kommer Lars Bullinger, en av de framstående forskare som bjudits in att tala vid årets Scheelesymposium som äger rum senare i november. Hans forskning syftar till att hitta nya innovativa behandlingar för patienter med blodcancer, framför allt akut myeloisk leukemi, AML.

– Min grupp arbetar med integrativa analyser av ”omics”, som är nästa generation inom datasekvensering, berättar han. Målet är att ännu mer precist än idag kunna klassificera tumörer för att hitta rätt behandling.

Att Lars Bullinger forskar inom det onkologiska fältet har en personlig orsak.

– I gymnasiet fick en av mina bästa vänner en blodcancersjukdom, som turligt nog gick att bota, säger han. Men på grund av det var jag under mina medicinstudier ända från början intresserad av onkologi.

Sin avhandling skrev han om leukemi. Efter det har intresset aldrig sinat, berättar han. Det ger också mycket när forskningen blir till klinisk nytta för patienterna. Lars Bullingers forskning har bidragit till en ökad förståelse för leukemins biologi och nya biomarkörer är nu kända och används i klinisk praxis.

Vid Scheelesymposiet ska Lars Bullinger tala om just precisionsmedicin inom leukemi. Han har många nära band med Sverige och Stockholm.

– Förutom att jag har ett svenskt förnamn har jag många givande samarbeten med kollegor i Sverige, säger han.

Det var dessutom nära att hans karriär vid ett tidigare tillfälle hade tagit honom till Karolinska institutet, om inte ett annat jobb hade erbjudits honom i Berlin, berättar Lars Bullinger.

Scheelesymposiet äger rum den 16 november i Stockholm, då årets pristagare Charles L. Sawyers mottar Scheelepriset. Scheelepriset och symposiet, som samlar några av världens främsta forskare inom målsökande cancerbehandlingar, arrangeras av Apotekarsocieteten.