Första ebolavaccinet på väg att godkännas
En sjuksköterska förbereder vaccinering under en av Läkare utan gränsers vaccinationskampanjer i Demokratiska republiken Kongo. Foto: Läkare utan gränser

Första ebolavaccinet på väg att godkännas

Expertkommittén CHMP rekommenderar godkännande av ebolavaccinet Ervebo och sex andra nya läkemedel.

18 okt 2019, kl 14:46
0

Vaccinet rVSVDG-ZEBOV-GP har, som Läkemedelsvärlden rapporterat, visat sig ge gott skydd mot det dödliga ebolaviruset vid en klinisk studie under det pågående utbrottet i Demokratiska republiken Kongo.

Nu rekommenderar EU:s läkemedelsmyndighet EMA:s expertkommitté CHMP att vaccinet får ett villkorat läkemedelsgodkännande under namnet Ervebo. Om EU-kommissionen går på CHMP:s linje, som den vanligen gör, blir Ervebo det första godkända vaccinet mot ebola.

– Det här är ett viktigt steg för att lätta bördan av denna dödliga sjukdom, sade EMA-chefen Guido Rasi, i ett pressmeddelande.

Ervebo har utvecklats och marknadsförs av läkemedelsföretaget Merck Sharp & Dohme som enligt villkoren i det föreslagna godkännandet måste förse EMA med ytterligare information om tillverkningsprocessen.

Esketaminspray mot depression

Beslutet om Ervebo togs vid CHMP:s senaste möte då kommittén rekommenderade godkännande av sammanlagt sju nya läkemedel. Bland dem var förutom ebolavaccinet bland andra läkemedelsbolaget Janssen-Cilags Spravato, en nässpray med den aktiva substansen esketamin för behandling av depression hos vuxna. Det rekommenderade godkännandet gäller som tilläggsbehandling hos patienter vars depressionssjukdom inte svarar på andra behandlingar.

Esketamin är en kemisk variant av narkosmedlet ketamin. (De antidepressiva effekterna av ketamin studeras för övrigt i ett svenskt forskningsprojekt som Läkemedelsvärlden rapporterat om.)

Spravato har, som Läkemedelsvärlden berättat, tidigare godkänts för den amerikanska marknaden.

Vid mötet rekommenderade CHMP bland annat även godkännande av Baqsimi (glukagon) som är en behandling mot akut hypoglykemi (lågt blodsocker) hos patienter med diabetes. Läkemedlet ges till skillnad från tidigare behandlingar inte som injektion utan förs in i näsan vilket ska göra det mer lättanvänt.