Annons

Förfalskarna hittar ständig nya vägar

Varje år upptäcker de svenska apoteken hundratals förfalskade recept. De är svåra att upptäcka och mörkertalet är troligen stort. Bakom de flesta brotten finns vanliga ?Svenssons? med fläckfria kriminalregister.

18 nov 2002, kl 12:41
0

Hon lider av fibromyalgi, hade just då svår värk och kunde inte sova. Det var helg, läkaren var inte anträffbar och en hel vecka kvar tills hon kunde få ut fler värktabletter.
På söndagen var situationen olidlig, hon tog fram en penna och gick sedan till apoteket.
Så beskriver kvinnan själv händelsen i polisförhöret.
Receptarien på det jouröppna apoteket minns inte den här söndagen för två och ett halvt år sedan. Förfalskningar är en del av vardagen, och just den här satte inga särskilda spår. Men hon ser direkt även på en dålig kopia att det ser skumt ut.
? Ja, intervallet är ju ändrat. Men hon har visst fått ut tabletter fem gånger med sju dagars intervall på andra apotek utan att dom sett något, säger hon.



Anmärkningsvärt lätt
Att Stilnoct inte är värktabletter framgår inte av polisens undersökning. Inte heller att hon efter sin ändring av expeditionsintervallet från två veckor till en vecka hämtat ut tabletter fyra gånger med en veckas mellanrum på apotek som inte märkt något. Historien går inte riktigt ihop.
? Vi tittar inte på såna saker utan bara på om det är förfalskat eller inte, säger Jonas Wahlström, gruppchef för bedrägerigruppen på Citypolisen i Stockholm.
Han tycker att det är anmärkningsvärt att det är så lätt att förfalska recept.
? Det förvånar en varje gång man får in något sånt här. Det borde vara ett säkrare system för hur man får ut läkemedel. Vi har ärenden som ligger hela tiden, men det är nog många som inte upptäcks.
Kvinnan i det här fallet var tidigare ostraffad och dömdes till villkorlig dom och dagsböter. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik är det den vanligaste påföljden för förfalskning, men en viss andel döms till fängelse. Straffskalan medger fängelsestraff upp till två år. I den här statistiken ryms dock många olika typer av förfalskningar, någon särskild sammanställning över just receptförfalskningar finns inte.
? De fall jag haft själv och de som jag känner till har gett villkorlig dom och bötesstraff. Det har gällt både helt förfalskade recept och ändringar på riktiga recept, säger Lars Ågren, kammaråklagare i Stockholm.



Känner sig kränkt


C W Scheele i Stockholm är ett av de apotek som anmäler flest förfalskade recept. Eftersom Scheele är öppet dygnet runt och är beläget invid centralstationen har man förstås fler recept överhuvudtaget, men även om man bortser från det är det en hög statistik.
? Det förekommer fler förfalskningar på stora apotek i storstäder, säger Stina Jacobsson som är chefsinspektör på Apoteket.
På C W Scheele tror man inte att det är hela förklaringen.
? Jag jobbade tidigare på ett annat apotek där vi ibland hade hjälp av en receptarie som kom från Scheele. Hon såg på recepten på ett visst sätt och upptäckte förfalskningar som inte jag kunde se. Det handlar om erfarenhet och att lära sig att se. Idag har jag lärt mig men många förfalskare är skickliga, det är svårt. De vi upptäcker är nog de klantiga, säger Eva Korsvall som är receptarie på C W Scheele.
Hennes apotek har samlat pärmar med stilprover från olika läkare som man kan jämföra med. Eftersom många recept fortfarande är handskrivna behöver man helt enkelt vara något av en handstilsexpert för att hitta förfalskningarna. En slags darrighet eller en för omständig och noggrann signatur kan vara sånt som gör att man konsulterar stilprovspärmen.
Barbro Forsberg, chefsfarmacevt på C W Scheele tycker att receptförfalskningar är ett stort problem. De tar det mycket tid att hantera, och dessutom är de svåra att upptäcka. Även de mest erfarna farmacevterna missar ibland.
? När det händer känner sig farmacevterna kränkta, säger hon.



Varje farmacevts ansvar
Enligt Stina Jacobsson är det inte rimligt att från centralt håll på Apoteket utbilda receptarier i hur man upptäcker och hanterar förfalskningar.
? Vi utformar allmänna kvalitetsmanualer, men det största arbetet sker ute på apoteken öga mot öga med varje enskild kund. Det kan inte vi styra från centralt håll. Det är varje farmacevts ansvar att så långt det är rimligt upptäcka förfalskningar.
Hon menar att särskilda åtgärder som att införa stilprovspärmar eller bättre rutiner för att upptäcka förfalskningar är en lokal fråga. Hon poängterar också att trots att det är viktigt att upptäcka förfalskningar är det allra viktigaste att det blir rätt läkemedel till rätt kund. Stina Jacobsson tror heller inte att man missar så många förfalskningar.
? Vi är duktiga på att upptäcka förfalskningar. Visst kan det finnas ett mörkertal, det får man räkna med i allting.
Stora förhoppningar sätts till systemet med elektroniska recept som överförs direkt via förskrivarens dator till apoteket. Pilotprojekt är igång över landet, men det kommer att ta tid innan systemet är infört överallt.
? Det hänger inte bara på oss utan det är även landstingets ansvar, säger Stina Jacobsson.
Den särskilda receptblanketten som infördes 1996 gav effekt med en nedgång i förfalskningsstatistiken. Men det finns hela tiden nya sätt. Sedan ett år tillbaka har apoteken slutat med de gammaldags stämplarna och sätter istället på en klisterlapp, så kallad etikettling, för varje uttag. Men många har upptäckt att etikettlingarna går att få bort. Apoteket håller nu på att ta fram klisterlappar med färgat lim som ska synas om man tar bort lappen.
? Vi har haft många fall av bortslitna lappar och har nu börjat skriva datum och signatur under lappen. Det var en receptarie här som kom på den idén, säger Barbro Forsberg.