Annons

Stulet Crestor sålt i Norge

Läkemedel som stulits i Italien har sålts på norska apotek sedan förra året.

1 okt 2014, kl 07:55
0

Annons

Förra året stals flera olika läkemedel från italienska sjukhus och såldes vidare med falska licenser. Stölderna upptäcktes i våras och har bland annat kunnat spåras till Danmark, Storbritannien och Tyskland via parallellimportörer. Bland de stulna läkemedlen fanns Herceptin, trastuzumab, Alimta, pemetrexed och Remicade, infliximab. Totalt har 100 läkemedelsprodukter och 1829 förpackningar återkallats i Europa.

Nu har stulna läkemedel även påträffats i Norge. Den norska läkemedelsmyndigheten skriver på hemsidan att förpackningar av det kolesterolsänkande läkemedlet Crestor, rosuvastatin, stulits i Italien och sedan via parallellimportören Oripharm hamnat på norska apotek. Oripharm återkallar de aktuella läkemedelsförpackningarna från grossister och apotek, men troligtvis har alla sålts. Enligt läkemedelsmyndigheten är det inte möjligt att ta reda på vem som köpt de förfalskade läkemedlen. Läkemedlen har sålts sedan september förra året.

Läkemedlen är original, men stulna läkemedel är per definition förfalskad eftersom de hamnat utanför den legala försörjningskedjan. Det är oklart hur förpackningarna förvarats, skriver myndigheten, och påpekar att Crestor ska förvaras vid max 30 grader.