Annons

Folsyra ökade cancerrisk

Norska hjärtpatienter som tog folsyra och vitamin B12 tycks i högre
utsträckning dö i cancer än andra. Det visar en studie som publicerats
i JAMA.

20 nov 2009, kl 11:09
2

De norska forskarna har analyserat data från två randomiserade placebokontrollerade studie med totalt 6 837 patienter. Studierna genomfördes från början för att undersöka om tillskott av folsyra och B12 kunde ha en positiv effekt på patienter med ischemisk hjärtsjukdom. Tanken var att B-vitaminerna skulle sänka nivåerna av aminosyran homocystein som har kopplats samman med hjärtattack och stroke.

Patienterna i studien slumpades till att få antingen folsyra (0,8 mg/dag), B12 (0,4 mg/dag) och B6 (40 mg/dag) eller folsyra (0,8 mg/dag) och B12 (0,4mg/dag) eller enbart B6 (40mg/dag) eller placebo.

Efter tre år kunde forskarna inte se någon positiv effekt av vitamintillskottet men bestämde sig för att följa patienterna i ytterligare tre år med avseende på cancer. Uppföljningen visar att de patienter som fått folsyra eller B12 i högre utsträckning insjuknade i eller avled av cancer. Tydligast var sambandet mellan lungcancer och B-vitaminer där risken att drabbas var 25 procent högre för dem som tog folsyra och B12 än de som inte gjorde det. Forskarna såg inga samband mellan vitamin B6 och cancer.

Tillskott av folsyra har visat sig minska risken för gravida kvinnor att få barn med ryggmärgsbråck. Tillskott av folsyra i livsmedel som mjöl har diskuterats under många år i Sverige men liksom i Norge är livsmedel inte berikade med folsyra i dagsläge. Däremot rekommenderas gravida kvinnor att ta tillskott.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Har man använt syntetiskt eller naturligt folsyra?
    Om man har använt ett syntetiskt kan det förklara det dåliga resultatet.

  2. Det vore intressant att se hur många fler som fick cancer, eftersom det talas om 25% låter det rimligt att det var 4 i ena gruppen och 5 i andra, alternativt motsvarande siffra gånger en annan bas. 8 och 10, 15 och 12 etc.

    Frågan är hur statistiskt säkerställt som det är. Så många som avlider av cancer inom 3 år kan det ju inte vara. Frågan är vad denna information ger oss egentligt.

    Läste om det på Folsyra