FDA får bestämma om receptfrihet

Det amerikanska läkemedelsverket FDA har beslutat att de ska kunna ändra statusen för ett läkemedel från receptbelagt till receptfritt även om företaget motsätter sig det.

29 apr 2003, kl 15:11
0

Annons

FDA meddelade nyligen att de har rätt att tvinga läkemedelsföretag att ändra statusen för vissa läkemedel från receptbelagda till receptfria för att göra dem mer lättillgängliga.
Receptfria läkemedel är ofta mycket billigare än receptbelagda läkemedel. Men de initiala fördelarna med att ändra till OTC-status går dock snarare till arbetsgivare och försäkringsföretag än till konsumenter eftersom sjukförsäkringar vanligtvis bara omfattar receptläkemedel.
Läkemedelsföretagen är starkt kritiska till det nya förslaget. De hävdar att det kan resultera i försämrad säkerhet för vissa läkemedel och att FDA inte har rätt att tvinga företagen till sådana ändringar.
FDA övervägar att som första testfall göra två populära allergimediciner receptfria, Allegra och Zyrtec.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng