Experter rekommenderar finasterid mot prostatacancer

Män över 50 år kan med fördel långtidbehandlas med finasterid för att
förebygga prostatcancer. Den rekommendationen kommer från två expertgrupper
i USA.

26 feb 2009, kl 11:32
0

Annons

Det är American Society of Clinical Oncology och American Urological Association som tillsammans i veckan publicerat nya rekommendationer angående prostatacancer. Slutsatsen är att friska män över 50 som regelbundet går och undersöker sin prostata kan bli hjälpta av att behandlas med finasterid (till exempel Proscar) och bör därför diskutera det med sin läkare. Även män som redan behandlas med finasterid för antingen förstorad prostata eller håravfall bör överväga att fortsätta med en långtidsbehandling.

Rekommendationerna kommer efter att de två organisationerna värderat de data som finns kring finasterid (till exempel Proscar) och prostatacancer.  Framförallt är det den stora Prostate Cancer Prevention Trial, vars resultat publicerades för ett par år sedan, som ligger till grund för rekommendationen. Studien, som visade att män som behandlades med finasterid minskade risken för prostatacancer med 25 procent, har diskuterats under flera år. Bland annat fanns länge en misstanke om att behandlingen istället ökade risken för en aggressivare form av prostatacancer. Men de två expertorganisationerna anser nu att den sammantagna bilden visar att det finns en poäng med att använda finastrid i förebyggande syfte.

Men behandlingen bör diskuteras individuellt konstaterar experterna, eftersom patienten måste väga nyttan mot risker. En vanlig biverkan av finasterid är bland annat minskad sexlust.

Som alltid med förebyggande behandling finns också frågan om hur hälsoekonomiskt vettigt det är att behandla stora grupper friska människor. I fallet med finasterid behöver 71 män behandlas i sju år för ett fall av prostatacancer ska förebyggas.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng