Annons

Ett läkemedel med många ansikten

Han är vd för företaget bakom Botox och ser inga problem med att läkemedels- och skönhetsindustrin går hand i hand. Men han tycker kraven på öppenhet har gått för långt.

20 jun 2013, kl 08:00
0

David Pyott, vd för Allergan.

Allergan i Sverige

Allergan omsatte 175 miljoner kronor i Sverige 2012.

Han säger att han kan avgöra på sina medarbetares ansikten om de är engagerade i sitt arbete eller inte. David Pyott, vd för Allergan var nyligen på besök i Sverige för att locka nya investerare och ge intervjuer via en PR-byrå. Han hälsade också på det svenska kontoret i Upplands Väsby utanför Stockholm och menar att folket där var just engagerade.
– De ställde mycket frågor och hade idéer vilket jag uppskattar. Det är inte samma kultur i alla länder men att jag får höra om deras arbete och hur de tänker är avgörande för mitt jobb, jag måste veta vilka tankar som rör sig hos dem, säger han.

När David Pyott blev vd för Allergan 1998 var det ett företag med en ganska liten tillväxt. Deras produkt Botox, ett särläkemedel för behandling av spastiska muskler, omsatte 90 miljoner dollar. Idag har Botox en omsättning på 1,8 miljarder dollar och är dessutom  en storsäljare inom skönhetsindistrin. Eller som David Pyott själv har döpt området – medical aesthetics.

Allergan har produkter och forskning inom flera andra områden. Är det problematiskt att vara så tätt förknippad med en antirynkprodukt?
– Nej jag tycker inte det, skönhet är en del av hälsa och det kommer att blir mer och mer så. Faktum är att omkring hälften av det Botox vi säljer används för kosmetiskt bruk och hälften terapeutiskt. Men doserna inom kosmetiken är så mycket lägre att samma volym produkt kommer i kontakt med många fler människor. Dessutom gillar folk att prata om skönhet och det stärker kopplingen mellan Botox och skönhetsvård.

Allergan har flera andra produkter i sin portfölj inom områden som oftalmologi, dermatologi, neurologi och urologi. Men det är just botulinumtoxinet som gjort dem berömda. Att preparatet nu är uppe i hela 26 indikationer förklarar David Pyott delvis med att läkarna själva experimenterar och testar nya sätt att använda medlet på och kommer med förslag på behandlingsalternativ.
– Men vi vill ju samtidigt ha kontroll över produkten. Om vi tycker att ett användningsområde verkar ha potential så kan vi börja utvärdera det och ta projektet till kliniska studier. Men vi vill att alla som doserar och utför injektioner ska ha utbildning. Om någoting går fel kommer man självklart att skylla på produkten.

David Pyott menar att många läkemedelsföretag har haft stora och ineffektiva organisationer vilket bidragit till företagens sämre ekonomier.  Men till skillnad från många andra läkemedelsföretag har Allergan inte dragit ner på forskning och utveckling, där behövs det satsas för att nya produkter ska komma fram menar han.  Däremot har de dragit ner inom produktion där de har färre anställda idag  än för 16 år sedan.

För en välfungerande organisation lyfter han också fram tydliga riktlinjer och krav på vad han förväntar sig av medarbetarna.
-Det handlar inte om övervakning men det underlättar med ganska detaljerade checklistor på vad som ska göras, till exempel hur många läkare du ska träffa som säljare.

Vad tycker du om de ökade kraven på öppenhet som ställs på läkemedelsföretagen?
– Vi kommer att göra det som de regulatoriska myndigheterna säger åt oss. Men personligen tror jag att det kan vara mer skadligt än nyttigt. Risken är att människor får tag på stora mängder data utan att kunna analysera dem korrekt och drar felaktiga slutsatser.

David Pyott säger att han själv använt Botox för att bli av med rynkor och han tror att produkten har ytterligare framgång att vänta. Andra områden han gärna ser att företaget tar mark är inom oftalmologi och behandling mot håravfall. Han berättar att prostanaminder som används för behandling av glaukom har visat sig ha en biverkan i form av långa mörka ögonfransar.
– Vi undersöker nu om det kan användas för behandling av håravfall och hoppas på att kunna ansöka om godkännande. Men vi vill inte att det ska bli en me too-variant av Regain utan något som äskiljer sig.