Annons

Dom upphäver TLV-beslut

Cerezyme mot Gauchers sjukdom blir fortsatt subventionerat efter att förvaltningsrätten upphävt TLVs beslut.

19 jun 2013, kl 15:18
0

Förra våren beslutade Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket att Cerezyme (imiglukeras) från och med den 1 juni 2012 inte längre skulle ingå i högkostnadskyddet. Anledningen var att myndigheten tyckte att företaget Genzyme begärde ett för högt pris. 

Genzyme överklagade beslutet till kammarrätten som beslutade om inhibition, vilket innebär att Cerezyme ingått i högkostnadsskyddet tills dom fallit. Nu har förvaltningsrätten beslutat att upphäva TLVs beslut. Cerezyme är i och med det fortsatt subventionerat och ingår i högkostnadsskyddet.

Enligt domen innebär TLVs beslut ”en betydande risk för att adekvat och livsnödvändig behandling undanhålls svårt och långvarigt sjuka och att kvaliteten på vården för dessa människor riskerar att kraftigt försämras.”

TLV kommer nu att analysera domen, men har redan beslutat sig för att överklaga, enligt ett pressmeddelande.

Cerezyme används för att behandla Gauchers sjukdom, en sällsynt enzymbrist som omkring 60 personer i Sverige har. Patienterna behandlas i första hand med enzymbristersättning med läkemedlen Cerezyme eller Vpriv (velagluceras alfa). För ett år sedan försvann Vpriv ur förmånen då TLV ansåg att priset var för högt jämfört med nyttan.

Sveriges Kommuner och Landsting genomförde med anledning av TLVs beslut en nationell upphandling av läkemedel mot Gauchers sjukdom. Resultatet blev 15 procents lägre pris än tidigare. Men enligt domen skulle upphandlingen inte påverka prövningen nämnvärt.