Annons
EMA startar granskning av vaccinet från Novavax
Foto: Istock

EMA startar granskning av vaccinet från Novavax

Covid-19-vaccinet från Novavax blir det femte som får löpande granskning av EU:s läkemedelsmyndighet.

4 feb 2021, kl 09:57
0

Annons

Covid-19-vaccinet från Novavax kommer nu ett steg närmare EU-godkännande. Detta genom att EU:s läkemedelsmyndighet EMA startar en löpande granskning (rolling review) av vaccinkandidaten. Det är EMA:s expertkommitté som beslutat om granskningen och genomför den.

De tre hittills godkända covid-19-vaccinerna från Pfizer/Biontech, Moderna och Astrazeneca godkändes efter sådana löpande granskningar. Sedan ungefär en månad pågår också en löpande granskning av företaget Janssen-Cilags vaccinkandidat. Det innebär att kandidaten från företaget Novavax blir det femte covid-19-vaccinet som CHMP utvärderar enligt denna uppsnabbade procedur.

Covid-19-vaccinet från Novavax testas i fas III

Kandidaten från Novavax bär arbetsnamnet NVX-Cov2373 och bygger på en mer konventionell vaccinteknologi än de hittills EU-godkända covid-19-vaccinerna. NVX-Cov2373 innehåller laboratorieodlat, renat spikeprotein från sars-cov-2-viruset som kombineras med hjälpämnen. Vaccinet ska förvaras i kylskåpstemperatur.

I förra veckan presenterade tillverkaren, som Läkemedelsvärlden rapporterade, interimsresultat från en pågående fas III-studie i Storbritannien. Dessa visade en skyddseffekt på 89,3 procent mot covid-19. Skyddseffekten mot den mer smittsamma virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien var också god, men några procentenheter lägre.

Det är dock inte dessa data utan resultat från tidigare forskningsfaser som ligger till grund för CHMP:s beslut att starta löpande granskning. Det handlar om laboratoriestudier och tidiga kliniska data som visar att vaccinet får immunförsvaret att producera antikroppar och immunceller riktade mot sars-cov-2.

Novavax uppgav i förra veckan att det dröjer ytterligare två-tre månader innan det finns tillräckligt med data från pågående studier för att ansöka om godkännande.  Under tiden förhandlar bolaget med bland andra EU om stora köp av vaccindoser.