EMA startar granskning av vaccinet från Novavax

EMA startar granskning av vaccinet från Novavax

Covid-19-vaccinet från Novavax blir det femte som får löpande granskning av EU:s läkemedelsmyndighet.

4 feb 2021, kl 09:57
0

Annons

Covid-19-vaccinet från Novavax kommer nu ett steg närmare EU-godkännande. Detta genom att EU:s läkemedelsmyndighet EMA startar en löpande granskning (rolling review) av vaccinkandidaten. Det är EMA:s expertkommitté som beslutat om granskningen och genomför den.

De tre hittills godkända covid-19-vaccinerna från Pfizer/Biontech, Moderna och Astrazeneca godkändes efter sådana löpande granskningar. Sedan ungefär en månad pågår också en löpande granskning av företaget Janssen-Cilags vaccinkandidat. Det innebär att kandidaten från företaget Novavax blir det femte covid-19-vaccinet som CHMP utvärderar enligt denna uppsnabbade procedur.

Covid-19-vaccinet från Novavax testas i fas III

Kandidaten från Novavax bär arbetsnamnet NVX-Cov2373 och bygger på en mer konventionell vaccinteknologi än de hittills EU-godkända covid-19-vaccinerna. NVX-Cov2373 innehåller laboratorieodlat, renat spikeprotein från sars-cov-2-viruset som kombineras med hjälpämnen. Vaccinet ska förvaras i kylskåpstemperatur.

I förra veckan presenterade tillverkaren, som Läkemedelsvärlden rapporterade, interimsresultat från en pågående fas III-studie i Storbritannien. Dessa visade en skyddseffekt på 89,3 procent mot covid-19. Skyddseffekten mot den mer smittsamma virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien var också god, men några procentenheter lägre.

Det är dock inte dessa data utan resultat från tidigare forskningsfaser som ligger till grund för CHMP:s beslut att starta löpande granskning. Det handlar om laboratoriestudier och tidiga kliniska data som visar att vaccinet får immunförsvaret att producera antikroppar och immunceller riktade mot sars-cov-2.

Novavax uppgav i förra veckan att det dröjer ytterligare två-tre månader innan det finns tillräckligt med data från pågående studier för att ansöka om godkännande.  Under tiden förhandlar bolaget med bland andra EU om stora köp av vaccindoser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng