Vaccinkandidat mot covid-19 gav 89-procentigt skydd

Vaccinkandidat mot covid-19 gav 89-procentigt skydd

Läkemedelsbolaget Novavax rapporterar hög skyddseffekt i en fas III-studie med 15 000 deltagare.

29 jan 2021, kl 11:48
0

Annons

Det amerikanska läkemedelsbolaget Novavax har nu nått fas III-resultat med sin vaccinkandidat mot covid-19, kallad NVX-CoV2373. Det handlar om interimsresultat från den pågående fas III-studien i Storbritannien där 15 000 personer i åldrarna 18-84 år deltar. Omkring 27 procent av deltagarna är över 65 år.

Novavax uppger att vaccinet visat en skyddseffekt på 89,3 procent mot covid-19. Skyddseffekten mot den mer smittsamma virusvariant som först upptäcktes i Storbritannien var 85,6 procent.

Skyddade mot mutationer

Vaccinkandidaten testas även i flera andra studier runt om i världen, bland annat i en fas IIb-studie med 4 400 hiv-negativa deltagare i Sydafrika. Där cirkulerar en annan ny variant av sars-cov-2-viruset som även den bedöms vara mer smittsam. Halvvägsresultat från den studien tyder på ett 60-procentigt skydd.

Enligt bolaget är vaccinkandidaten den första som visat signifikant klinisk effekt mot både den brittiska och den sydafrikanska varianten.

– NVX-CoV2373 har potential att spela en viktig roll i att lösa denna globala folkhälsokris, säger Stanley C Erck, chef för Novavax, i ett pressmeddelande.

Novavax uppger även att företaget har börjat utveckla alternativa versioner av vaccinkandidaten som är anpassade till de nya varianterna av viruset som har uppstått.

Förhandlar med EU

Till skillnad från de hittills EU-godkända vaccinerna från Pfizer och Moderna (och Astrazenecas vaccin som eventuellt godkänns i dag), bygger kandidaten från Novavax på mer konventionell vaccinteknologi. Den genetiska koden för coronavirusets spikeprotein (ytproteinet som sticker ut från viruset) förs in i insektsceller. Dessa produceras spikeproteinet som sedan renas och kombineras med hjälpämnen, adjuvans. Det färdiga vaccinet ska förvaras i kylskåpstemperatur.

Enligt pressmeddelandet räknar Novavax med att behöva två-tre månader till av studier innan det går att ansöka om godkännande. Under tiden förhandlar bolaget med bland andra EU om stora köp av vaccindoser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng