Löpande granskning av Curevacs vaccin inleds

Löpande granskning av Curevacs vaccin inleds

Läkemedelsmyndigheten EMA inleder därmed sin sjätte löpande granskning av ett vaccin mot covid-19.

12 feb 2021, kl 15:04
0

Annons

Den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inleder en sjätte löpande granskning (rolling review) av en vaccinkandidat mot covid-19. Denna gång är det Curevacs vaccin CVnCoV som ska granskas efter ett beslut från EMA:s expertkommitté CHMP.

– Det är ett intensivt arbete som fortsatt pågår. Läkemedelsverket och andra ansvariga läkemedelsmyndigheter i Europa fortsätter att jobba med granskningen av alla data som företagen skickar in, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist, i ett pressmeddelande.

De redan EU-godkända vaccinerna från Pfizer/Biontech, Moderna och Astrazeneca godkändes efter löpande granskningar, som görs för att påskynda bedömningen av vaccinen. För närvarande pågår löpande granskningar också för vaccinkandidaterna från Janssen och Novavax.

Sverige har avtal om Curevacs vaccin

I november 2020 anslöt sig Sverige till ett EU-avtal gällande Curevacs vaccin. För Sveriges del innebär detta tillgång till ungefär 4,5 miljoner doser när vaccinet har blivit godkänt. Det kommer att räcka till 2,25 miljoner personer.

Curevacs vaccin består, precis som vaccinerna från Pfizer/Biontech och Moderna, av så kallat budbärar-RNA (mRNA). Det kodar för ett ytprotein, spikeprotein, som kommer från coronaviruset sars-cov-2. När man vaccineras med detta vaccin kommer ytproteinet att produceras av våra celler. Kroppen reagerar då på det främmande proteinet genom att utveckla antikroppar och T-celler som riktar sig specifikt mot detta protein. Om personen sedan utsätts för en covid-19-infektion ska kroppen kunna känna igen och kunna utveckla skydd mot infektionen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng