Annons
EMA granskar fler monoklonala antikroppar
Foto: istock

EMA granskar fler monoklonala antikroppar

Läkemedelsmyndigheten vill ge länderna råd om de nya behandlingarna före eventuella godkännanden.

8 feb 2021, kl 10:54
0

Annons

I förra veckan inledde EU:s läkemedelsmyndighet EMA via expertkommittén CHMP en löpande granskning av företaget Regenerons kombination av två monoklonala antikroppar (casirivimab/imdevimab) mot covid-19.

Senare kom beskedet att CHMP nu även ska granska data om en annan sådan kombinationsbehandling. Det handlar om företaget Eli Lillys kombination av antikroppar (bamlanivimab/etesevimab).

EMA skriver att så väl Regenerons som Eli Lillys läkemedel är till för att behandla patienter som inte behöver syrgasbehandling men löper hög risk att försämras och drabbas av allvarlig covid-19. Preliminära data tyder på att terapierna kan minska virusmängden och behovet av vård för covid-19.

I en kommentar till Läkemedelsvärlden diskuterade professor Anders Sönnerborg nyligen de monoklonala antikropparnas eventuella roll i svensk covid-vård. Han menade att det är svårt att se en självklar roll för dessa läkemedel i Sverige. Detta eftersom de ska sättas in mycket tidigt i sjukdomsförloppet. Anders Sönnerborg framhöll att det är svårt att fånga upp de patienter som skulle ha nytta av behandlingen så tidigt som skulle behövas.

CHMP kommer att göra separata granskningar av tillgängliga data om de två terapierna. Målet är att få fram en vetenskapligt grundad rekommendation till medlemsländerna om den möjliga användningen av monoklonala antikroppar. Rekommendationen ska vara ett stöd för ländernas egna beslut i väntan på formella läkemedelsgodkännanden av behandlingarna, skriver EMA.