Annons
Därför ljuger patienter ofta för sin läkare

Därför ljuger patienter ofta för sin läkare

Amerikanska forskare har undersökt varför vi inte alltid säger som det är till doktorn om livsstil och medicinering.

4 dec 2018, kl 11:18
0

Det verkar inte särskilt smart att söka vård och sedan ljuga för läkaren eller i alla fall hålla tyst om sådant som kan vara viktigt att känna till för att ge bra råd och behandling. Ändå har många av oss förmodligen gjort det någon gång, kanske ett bevis på att vi människor inte alltid är så rationella varelser som vi gärna vill tro?

Forskare vid University of Utah health, Middlesex community college samt universiteten i Michigan och Iowa  undersökte i en studie bland sammanlagt cirka 4 500 vuxna vad patienter talar osanning om hos doktorn – och varför. Forskarna framhåller att det är viktigt att öka kunskapen om dessa frågor för att kunna motverka problemen.

– Om patienter undanhåller information om vad de äter eller om huruvida de tar sina läkemedel, kan det få betydande konsekvenser för deras hälsa. Inte minst om de har en kronisk sjukdom, sade forskaren Andrea Gurmankin Levy, Middlesex community college i Connecticut, i samband med publiceringen av studien.

Studien genomfördes som online-enkäter i två olika grupper. Den ena bestod av 2 011 deltagare med en medelålder på 36 år och den andra av 2 499 deltagare med en medelålder på 61 år. Studien har publicerats av JAMA network open.

Omkring 70 procent av deltagarna hade minst en gång medvetet låtit bli att ge läkaren information om de egna hälsovanorna. Ett resultat som bekräftar tidigare forskningsresultat om denna fråga.

Det som var allra vanligast att undanhåll var att man inte höll med om eller inte förstod läkarens rekommendationer. Ohälsosamma matvanor var också vanligt att tiga om, en dryg femtedel av deltagarna hade gjort det minst en gång. Nästan lika vanligt var det att inte ta sina läkemedel som rekommenderat och hålla tyst om detta, eller att ljuga om brist på fysisk aktivitet.

Nästan 13 procent hade avstått att berätta om något läkemedel som man använda och drygt 11 procent hade tagit någon annans medicin utan att säga det till läkaren.

När deltagarna förklarade varför de inte alltid varit helt sanningsenliga mot sin läkare, handlade det mycket om att slippa bli ”dömd” eller få en ”föreläsning”. Många var också generade för sina hälsoval och ville därför inte avslöja dem för läkaren.

– De flesta människor vill framstå i god dager för sin doktor och inte som någon som gör dåliga val, sade Angelina Fagerlin, University of Utah, som ledde studien.

Hon och hennes medarbetare efterlyser framtida forskning som testar åtgärder för att förbättra förtroendet och kommunikationen mellan läkare och patienter.