Annons
Hoppas på förslag om digitala lösningar

Hoppas på förslag om digitala lösningar

I samband med utformningen av den nationella läkemedelslistan vill apoteksutredaren Åsa Kullgren också skapa en elektronisk kommunikationsmöjlighet mellan förskrivare och farmaceut.

14 sep 2016, kl 11:09
0

Annons

Apoteksutredaren Åsa Kullgren skrev i somras ett brev till Socialdepartementet med inlaga för arbetet för en nationell läkemedelslista. Där lyfte hon vikten av att planera för digitala lösningar för kontakt mellan apotek och vård.

– Det är en smidig möjlighet för farmaceuten och förskriven att ha kontakt genom att skriva istället för att ringa. Om man behöver snabb återkoppling kan det vara svårt att få tag i en läkare via telefon och då kan den här typen av lösning underlätta. Det underlättar även för apotek att svara på rollen att kunna ge en god läkemedelsrådgivning, säger Åsa Kullgren.

Vidare i brevet ger honexempel på när det skulle vara bra med en förbättrad kommunikation mellan farmaceut och förskrivare. Dessa situationer är bland annat när ett läkemedel ska doseras med halva tabletter, men förskrivaren har skrivit ut läkemedel som saknar brytskåra eller när förskrivaren märker att patienten behöver mer information om läkemedlen eller praktiska instruktioner kring läkemedelsanvändning.

Hittills har hon inte fått någon reaktion från Socialdepartementet angående brevet. Hon menar att förhoppningar är att man på departementet kommer med ett förslag för digitala lösningar som går att genomföra.

– Jag har inte efterfrågat något svar, det här är ett sätt för oss att tala om att det är en viktig fråga. Apoteksutredningen har på sitt bord att arbeta med kvalitet och säkerhet och därför är den här frågan viktig att lösa för utredningen, säger Åsa Kullgren.