Mer om EMA till Sverige “inom kort”

Frågan om en eventuell ansökan om att få EMA till Sverige är i allra högsta grad levande och arbetas med i regeringskansliet.

15 sep 2016, kl 08:00
0

Annons

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsminister Gabriel Wikström ser flera potentiella fördelar med Sverige som värdland för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Det framkom i ett skriftligt svar på en fråga från riksdagsledamoten Jenny Wikström (M).

Frågan om en eventuell ansökan om EMA utreds också i regeringskansliet enligt Helena Paues, pressekreterare på socialdepartementet.

– Regeringen och regeringskansliet arbetar intensivt med detta och i det arbetet berörs flera departement, säger Helena Paues.

Vem som leder arbetet är inte känt, men enligt regeringens life science-samordnare Anders Lönnberg är det statssekreterarna som arbetar med frågan.

– Det finns en statssekreterargrupp som arbetar med detta och som så småningom kommer att lägga ett förslag för hur regeringen ska gå vidare med frågan. Men det är ju ingen ko på isen, Storbritannien har inte ens lämnat in en utträdesansökan än, säger Anders Lönnberg.

Helena Paues vill dock varken bekräfta eller dementera statssekreterargruppen utan håller fast vid att regeringen och regeringskansliet arbetar med frågan.

– Jag hoppas kunna säga mer om detta inom kort, säger Helena Paues.

Enligt Anders Lönnberg finns det många frågor som arbetsgruppen måste analysera innan en eventuell ansökan om EMA.

– Det finns massor med utmaningar, som var folk ska bo, hur det ser ut med skolor, vilka forskningsmiljöer som kan erbjudas och hur samarbetet med den lokala läkemedelsmyndigheten ser ut, till exempel, säger han.

Förutom Sverige har bland annat Danmark, Irland och Italien visat intresse för att stå som värdland för EMA.

– I slutänden är det regeringschefen som fattar beslut om en eventuell ansökan, säger Anders Lönnberg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng