Richard Bergström slutar som vaccinsamordnare
Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström.

Richard Bergström slutar som vaccinsamordnare

Efter drygt två år i vaccinupphandlingarnas hetluft går Richard Bergström vidare till ett nytt jobb.

20 sep 2022, kl 10:11
0

Annons

Richard Bergström slutar som Sveriges vaccinsamordnare för inköp av covid-19-vacciner för att i stället bli chef för European affairs på analysföretaget Iqvia. Det rapporterar nyhetssajten Läkemedelsmarknaden (bakom betalvägg).

Richard Bergströms uppdrag som Sveriges vaccinsamordnare kommer att upphöra 31 oktober i år. Då lämnar han sitt slutbetänkande i utredningen om tillgång till vaccin mot covid-19. Men han har redan avgått ur EU:s förhandlingsgrupp för gemensam vaccinupphandling och begär nu entledigande från det svenska samordnaruppdraget

– Eftersom EU-kommissionens mandat att köpa in vaccin till EU har upphört tycker jag det är dags nu att avsluta mitt uppdrag. EU-kommissionen kommer att förvalta de avtal vi har, men för framtida vaccin måste kommissionen och EU:s medlemsländer hitta en ny modell, säger Richard Bergström till Läkemedelsmarknaden.

Richard Bergström, apotekaren och tidigare ordföranden i den europeiska läkemedelsindustrins branschorganisation Efpia, utsågs till Sveriges vaccinsamordnare i juni 2020. Enligt direktivet skulle den statliga utredningen om tillgång till vaccin mot covid-19 slutrapporteras senast 30 juni 2023, men Richard Bergström tidigarelägger nu slutrapporteringen.

Han tillträder tjänsten på Iqvia så snart han slutfört uppdraget som vaccinsamordnare.

Det är ännu oklart om Sverige kommer att få en ny nationell vaccinsamordnare och vem det i så fall blir.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng