Danskt läkemedel använt vid amerikansk avrättning

Danska medicinkoncernen Lundbeck har mot sin vilja hamnat i en debatt om amerikanska avrättningar sedan det blivit känt att deras lugnande medel använts vid en avrättning i Ohio förra veckan.

15 mar 2011, kl 13:06
0

Substansen det handlar om är pentobarbital som tillhör gruppen barbiturater, en äldre typ av ångestdämpande och sömngivande läkemedel som i höga doser hämmar andning och hjärtverksamhet. Att det nu har använts vid avrättning har upprört företaget Lundbeck.

? Detta är emot allt vi står för. Vi skapar och utvecklar läkemedel för att lindra människors lidanden. Det här står i direkt kontrast till den målsättningen, säger Mats Kronborg, talesman för Lundbeck till Washington Post.

Användningen av preparatet pentobarbital har skapat en debatt i USA där motståndarna hävdar att man vet alldeles för lite om hur det verkar i människa och att det därmed är oetiskt att använda det vid dödsstraff. Normalt används pentobarbital till att avliva djur eller som anestesi- och sömnmedel.

I januari i år beslöt det amerikanska läkemedelsföretaget Hospira att flytta sin produktion från USA till Europa just med anledning av att deras produkt innehållande tiopental använts vid dödstraff i flera amerikanska delstater.

Sedan en tid tillbaka råder det i USA brist på tiopental och liknande substanser som kan användas vid avrättningar, vilket har lett till att delstater som tillåter dödsstraff vill importera preparat från företag i Europa. Hittills har både Storbritannien och Italien satt stopp för dessa planer med hänvisning till användningsområdet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng