Annons

Diabetes ökar risken för många andra sjukdomar

Diabetes ökar inte bara risken för hjärtkärlsjukdomar visar en studie.

14 mar 2011, kl 13:09
2

Annons

En studie publicerad i New England Journal of Medicine kopplar diabetes med en ökad risk för att avlida i flera olika cancersjukdomar och infektionssjukdomar.
Forskarna har
analyserat data från 97 prospektiva studier där det fanns information om eventuell diabetesdiagnos. Drygt 123 000 dödsfall bland 820 000 individer ingick i analysen.
Inte någon av individerna hade diagnosticerats för hjärtkärlsjukdom när studien började. Efter justering för ålder, kön, rökvanor och BMI är studiens slutsats att risken att en patient skulle avlida under studietiden var 80 procent högre än för de som inte diganosticerats med diabetes.

Risken för
att avlida i hjärtkärlsjukdom var 132 procent högre i diabetesgruppen, risken för cancer ökade med 25 procent och för övriga sjukdomar med 73 procent jämfört med gruppen som inte hade diabetes.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. I artikeln skriver man om typ 2 diabetes eller (vilket man alltid brukar göra)? Det finns flera olika diabetestyper och det SKA alltid skrivas ut vilken typ artiklarna handlar om! De olika diabetestyperna skiljer sig i orsak och behandling, därav av största vikt att man skriver vilken sort det handlar om.

  2. I original-artikeln (via länk ovan) kan du läsa: “Information on diabetes type (i.e., type 1 or 2) was generally not available, though the age of the participants suggests that the large majority with diabetes would have type 2.”

    Det rör sig om en studie som sammanväger resultaten från 97 andra studier och det är alltså oklart i flera av studierna vilken typ av diabetes patienterna har.

    Även om det saknas är det intressant att rapportera om resultatet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng