Annons

Amerikansk donation till Karolinska institutet

Karolinska institutet har mottagit en donation på två miljoner dollar från den amerikanske riskkapitalisten William K. Bowes Jr.

15 mar 2011, kl 13:49
0

Donationen ska användas till inrättandet av en ny forskningsfond för att fånga upp unga framgångsrika forskare inom basal och klinisk medicin och epidemiologi. Syftet är att hjälpa dem vidare i inledningen av sina forskarkarriärer, en känd flaskhals för de allra flesta.

William K. Bowes Jr är i USA en känd mecenat där han lämnat bidrag till instiftandet av fonder vid Harvard, Stanford, UC Berkeley och UCSF. Karolinska institutet är det första universitetet utanför USA som har fått motta en donation.

William K. Bowes, Jr började karriären som riskkapitalist på 50-talet och har sedan dess grundat företag som bland annat Applied Molecular Genetics Inc (Amgen) – idag världens största bioteknikföretag, investmentföretaget U. S. Venture Partners och datorföretaget Sun Microsystems.

Donationen har tilldelats Karolinska institutet via den ideella organisationen FKI – Friends of Karolinska institutet in the US, där William K. Bowes, Jr ingår i styrelsen. En organisation som är ickevinstdrivande och drivs av svenskfödda Barbro Osher, generalkonsul i San Fransisco som tillsammans med sin man Bernard Osher ligger bakom det så kallad Oshercentrum för integrativ medicin på Karolinska institutet.