Annons
Kära farmacevtkollegor, låt 2012 bli apoteksfarmacins år
Naturvårdsverket ska utreda utökat producentansvar för läkemedel

Kära farmacevtkollegor, låt 2012 bli apoteksfarmacins år

31 okt 2011, kl 12:15
0

Amadou Jallow
Apotekare

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Vi har äntligen en gemensam grund för hur arbetet bör bedrivas på svenska apotek, en svensk GPP, Good Pharmacy Practice.

Individens och samhällets förväntningar på apoteksverksamhet beträffande personalens professionella kompetens och utbildning är befogade eftersom verksamheten i allra högsta grad berör folkhälsan, samt att verksamheten, dessutom till stor del är skattefinansierad.

När pålitliga källor visar att felanvändning av läkemedel årligen kostar samhället över tio miljarder kronor i pengar och kanske ännu mera i form av mänskligt lidande, måste vi läkemedelsexperter kraftsamla för att vända trenden!

Jag skulle vilja att vi enar oss kring tesen att apoteksverksamhetens yttersta syfte är att främja en god användning av läkemedel i samhället. Det är heller ingen tvekan om att apoteksanställda och apoteksverksamhet finns i ett sammanhang där hela hälso- och sjukvården ingår och apotekspersonalen förväntas arbeta för att vara en stark länk i denna vårdkedja. Vi är till för att minimera felanvändning av läkemedel som i slutändan negativt påverkar patienters livskvalitet och hälsa. Vår yrkeskår förväntas ha en professionell och empatisk hållning samt humanitär inställning. Vårt yrke har utvecklats mot en mer ansvarsfull roll för bättre läkemedelsbehandling och ökad patientsäkerhet. Som farmacevt förväntas du samverka över gränser för bättre hälsa för individ och samhälle. Med en ny svensk GPP blir farmacevtisk praxis inte enbart att expediera recept på förskrivarens ordination utan att också aktivt arbeta med farmacevtisk omsorg. GPP talar om hur högt ribban ska sättas. GPP är vägledande, inte styrande, och därför måste apoteksaktörer tillsammans med apoteksanställda ta fram HUR man till exempel ska samarbeta med kollegor och arbeta med beprövad vetenskap så att läkemedel inte skadar människor och miljö.

Hur gör man detta? Jo, var fantasifull! Förutom de vanliga säsongsaktiviteterna kan man även utgå från internationella FN dagar – veckor – månader – år. Detta kan göras i samverkan med andra organisationer för bättre hälsa. Några exempel på FN-dagar är 4 februari Världscancerdagen (WHO), 8 mars Internationella kvinnodagen och 7 april Världshälsodagen (WHO). Samarbeta gärna med er lokala läkemedelskommitté för producentneutral läkemedelsinformation. För några år sedan tog mitt apotek initiativ till ett hälsotorg tillsammans med vårdcentraler, folktandvården, företagarföreningen och en pensionärsförening på Suburbfestivalen ordnad av Cirkus Cirkör i Norra Botkyrka. I samband med kampanjen ”Gör Botkyrka rent” bidrog apoteken i Norra Botkyrka också med aktiviteter för att få in läkemedel för kassation, vilket uppskattades av kunderna och tilldelades Recieps miljöpris 2006.

Låt oss kraftsamla och göra 2012 till apoteksfarmacins år, där GPP dokumentet blir utgångspunkten som sätter igång fantasin för att vi ska få bästa tänkbara läkemedelsanvändning. Sätt er ner tillsammans och fundera kring hur ert apotek/område kan tillämpa dokumentet.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här