Annons

Pandemier är inte det allvarligaste hotet

19 okt 2011, kl 16:35
1

Amina Manzoor
Tidigare medicinjournalist Läkemedelsvärlden.se

Om bloggen

Här bloggar vi på redaktionen om saker och ting som rör sig i våra huvuden och i vår omvärld.

På fredag har den nya filmen Contagion premiär. Den handlar om ett
extremt smittsamt virus som sprids över världen. Det finns inget vaccin,
ingen behandling och stora delar av världens befolkning dukar under.
Känns det igen?

Det är inte så konstigt. Hollywoodfilmer om pandemier är populära. Outbreak, De tolv apornas armé, Pestens tid, I am legend och The Andromeda Strain är bara några exempel. Vi älskar tydligen att skrämmas av ett plötsligt virusutbrott som dödar stora delar av mänskligheten och de få som klarar sig kämpar för att överleva.

Det var just kanske för att det var så välbekant som svininfluensan fick så stort genomslag. Myndigheter världen över engagerade sig, handsprit blev hårdvara på apoteken och vaccinationsköerna ringlade långa.

Men efter att jag läst LmVs chefredaktör Fredrik Heds intervju med Otto Cars (kommer i Läkemedelsvärlden nummer 7 2011) inser jag att det finns ett mycket större och allvarligare hot ? antibiotikaresistensen. Ändå hör vi inte talas om den lika ofta.

Det kanske är för att den långsamt smyger sig på oss, och inte dödar tusentals människor inom loppet av några dagar. Men politikerna börjar allt mer få upp ögonen för problemet. Socialdepartementet har i dagarna gett Läkemedelsverket i uppdrag att se över behandlingsrekommendationerna för halsfluss, just för att försöka minska omotiverad förskrivning av antibiotika. Och i flera landsting försöker man genom kampanjer minska antibiotikaanvändningen.

Så jag tror att vi kommer att få höra mer om antibiotikaresistens framöver. Men det lär nog dröja innan den första Hollywoodfilmen kommer.

1 Kommentar

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Hej!
    Denna artikel,stämmer på mig! Jag har KOL/Emfysem m.m och använt mycket antibiotika.Bara sen jan 2011,8 gånger.Så visst måste jag ha det för att bli bättre,men trots all vård,går inte att undvika att jag är resistent.Hollywood kommer att misslyckas med sin,kanske blivande film?

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här