Annons
Gladare studenter tack vare Jobs
Tillskott av folsyra har visat minska risken för ryggmärgsbråck hos nyfödda.

Gladare studenter tack vare Jobs

6 okt 2011, kl 10:37
0

Annons

Om bloggen

Här skriver våra gästbloggare regelbundet om ämnen som de funderat på och har tankar om. De åsikter som framförs är skribenternas egna.

Apples och Steve Jobs betydelse för medicinen ska inte underskattas. Macar är vanliga datorer på universitet och högskolor, speciellt inom medicin, farmaci och annan naturvetenskap. Så dess betydelse för medicinsk forskning ska inte underskattas.

Jag åt frukost i morse. Radion stod på i bakgrunden. Barnen åt gröt med äpplemos och mjölk, jag valde fil och flingor. Allmänt småprat runt bordet.

Nyheter på radion, något om psykvården och sedan det som får mig att hoppa till, Apples grundare och styrelseordförande, Steve Jobs, dog i natt, 56 år gammal. Bara sex veckor efter det att han lämnade över vd-stolen till Tim Cook.

Steve Jobs betydelse för dator-, telekom- och medieindustrin är obestridlig och väldigt tydlig. Han vandrade in i en teknikälskande datorvärld, full av nördar, och gjorde den användarvänlig. Han gjorde den mjuk och vacker, och rolig för alla oss som inte är tekniknördar, men ändå gillar teknik. Vi som tycker att det bara ska funka. Och gärna får vara snyggt också. Se bara på klassiker som Mac-datorn, iPhone, iPad och Pixar, företaget som gör animerad film som Jobs startade under 90-talet när han under en period kickades bort från Apple.

Men läkemedel då, har han påverkat det också? Inte lika tydligt, inte lika direkt, men ändå. När jag läste på Farmis i Uppsala i början av 90-talet fanns det Macar överallt; på kåren, på universitetet, på lab, på insitutionerna. Som student fick vi fina rabatterbjudanden från den lokala Mac-återförsäljaren. Det är också och har varit en uttalad strategi ända sedan starten av Apple, att rikta sig till universitet och studenter. Därför är det inte en slump att många universitetslabb inom medicin och farmaci jobbar i Mac-miljöer. Det finns många naturvetenskapliga Nobel-pris som delvis forskats fram tack vare Mac-datorer.

Sagt och gjort, efter en avklarad tenta (en av tre i fysikalisk kemi), belönade jag mig själv med en Mac Classic. Blev jag en bättre student? Tror inte det? Skrev jag bättre på tentorna? Tror inte det. Men det blev roligare att plugga. Och den gjorde mitt lilla lilla studentrum lite vackrare. Och än idag, 20 år senare, skriver jag denna text – på en Mac.

Kommentera

Please enter your comment!
Please enter your name here

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här