Besked om receptfria läkemedel tidigast till hösten

Apotekets receptfria monopol är föremål för diskussion i EG-domstolen. Svenska staten hävdar att enbart Apoteket kan garantera befolkningen läkemedel med kompetens och till enhetliga priser. EU-kommissionen ser gärna en liberalisering, likaså gör målets upphovsman, förra vd:n på Bringwell, Krister Hanner. Förhandlingarna i EG-domstolen klargjorde parternas argument.

22 jan 2004, kl 22:56
0

Vid tisdagens pläderingar i EG-domstolen i Luxemburg framkom att Apotekets monopol på försäljning av receptfria läkemedel är hotat från två håll. Från ena sidan attackerar Bringwells förra vd Krister Hanner och från den andra sätter EU-kommissionen in sin stöt.

Krister Hanner, via sitt ombud Rolf Olofsson på advokatbyrån White & Case, menar att Apotekets monopol är diskriminerande mot utländska receptfria läkemedel som vill in på den svenska marknaden. Han hävdade också att monopolet inte främjar allmänheten och allmänintresset, samt att den dåliga tillgänglighet som Apoteket erbjuder är ett hot mot folkhälsan.

? Varför får man sälja skadliga cigaretter i vilken kiosk som helst när man får sälja betydligt mer hälsosamma nikotintuggummi bara på apotek?, undrade Rolf Olofsson, och menade att logik saknas.

Sen följde svenska staten i pläderingsordning, genom sitt ombud departementsrådet Anders Kruse på Utrikesdepartementet. Svenska staten hävdade att enbart det statliga monopolet på ett rationellt sätt kan garantera läkemedel till enhetliga priser över hela landet. Anders Kruse menade också att Apoteket tar in alla de läkemedel som är godkända av både Läkemedelsverket och EMEA. Även om alla produkter inte alltid finns på alla apotek kan allt tas in inom 24 timmar. Man menar också att det vore ett hot mot folkhälsan om receptfria läkemedel fick säljas på andra ställen än på apotek. För att garantera tillgänglighet där det inte finns apotek finns Apotekets ombud som har ett sortiment med de vanligaste läkemedlen.

Slutligen förkunnade EU-kommissionen, genom sitt ombud Lena Ström, att man anser att det svenska monopolet är diskriminerande mot andra länders läkemedelsföretag och läkemedel. Bland annat hur varor väljs ut för exponering i hyllor och hur den lokala apotekschefen väljer ut vilka preparat som ska finnas hos ombuden. Hon menade att även om det finns andra alternativ att tillgå tvingas kunden mer eller mindre att välja av det som finns framme i hyllorna.

Lena Ström sa också att Apoteket väljer ut ombud där de inte konkurrerar med fullskaliga apotek och bland redan befintliga verksamheter som livsmedelsaffärer. Det är ett annat sätt hur utländska produkter missgynnas på den svenska marknaden, i strid mot Etableringsrätten enligt Artikel 43.

Förtydligas kan också i sammanhanget att EU:s lagar och regler inte förbjuder monopol, bara sådana monopol som diskriminerar.

Den 27 april kommer generaladvokaten med sitt uttalande och EG-domstolen kommer med sin dom tidigast i höst. I runt 80 procent av fallen följer EG-domstolen generaladvokatens uttalande i slutgiltiga domen.

Ingen av parterna ville efter förhandlingarna spekulera i utgången. Även om Thomas Svaton, vd i Svenska Dagligvaruhandel, som ekonomiskt stöder Krister Hanner i processen, var svagt positiv.

? Man kan väl se det som att det än så länge står 2-1 till oss.

Läs mer om förhandlingarna i Läkemedelsvärlden nr 3 som utkommer den 23 februari.