Behandling kan hjälpa små barn med hepatit B

En kombinationsbehandling med antivirala medel och interferon alfa kan få barn med kronisk hepatit B att uppnå full viruskontroll. Den rådande uppfattningen, att antiviral behandling av små barn med viral hepatit B inte har någon effekt, kanske därför måste omprövas.

21 mar 2006, kl 12:51
0

Mer än 300 miljoner människor i världen har kronisk hepatit B. De flesta nya infektioner av viral hepatit B (HBV) drabbar barn i unga år, och omkring 90 procent blir kroniska bärare. Det innebär ökade risker för bland annat levercancer senare i livet.

I en pilotstudie utförd av vid King´s College Hospital i London, har 23 barn fått en kombinationsbehandling av den antivirala substansen lamivudin och interferon alfa. Resultaten, som presenteras i The Journal of Pediatrics (2006: 148; 228-33), visar att 78 procent av barnen blir HBV-DNA negativa, och 17 procent uppnår full viruskontroll. Den effekten har hållit i sig vid en uppföljning 40 månader efter behandlingen.

Forskarna bakom studien säger att resultaten är provokativa, eftersom den rådande uppfattningen är att antiviral behandling av små barn med viral hepatit B inte har någon effekt. Tidigare studier, bland annat i Sverige, har visat att kombinationsbehandling är överlägsen en behandling med enbart interferon vid kronisk hepatit C.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng