Hiv-läkemedel kan fungera som vaccin

Risken för att hiv ska sprida sig från en person till en annan minskar
med hela 92 procent om den hiv-positiva personen får antivirala
läkmedel visar en studie från Afrika.

27 maj 2010, kl 13:18
0

I studien ingick 3381 heterosexuella par där den ena partnern var hiv-positiv, men inte den andra. När studien började hade personerna ett tillfredsställande immunförsvar och låga koncentrationer av hiv i sitt blod. Under den 24 månader långa uppföljningstiden mätte sedan forskarna med jämna mellanrum antalet CD4-celler, de celler i immunförsvaret som hiv attackerar, och virusnivåerna i blodet. De personer som kom under 200 CD4-celler per mikroliter erbjöds antiviral behandling.

Resultatet visar att endast en partner till de 349 hiv-positiva personer som började en antiviral behandling blev smittad. I majoriteten av de övriga 102 fallen av smitta hade antingen antalet CD-4 celler gått ner under gränsvärdet utan att partnern börjat en antiviral behandling, eller så hade antalet viruskopior per ml blod överstigit 50 000.

Att antiviral behandling skyddar mot hiv-smitta är egentligen sedan länge känt. När de första läkemedlen mot hiv kom mot mitten av 1990-talet minskade spridningen i Sverige drastiskt. Forskarna skriver i studien, som publicerats i Lancet, att antiviral behandling av hiv-positiva personer kan vara ett effektivt sätt minska mängden hiv i en befolkning.

Rapporten kommer samtidigt som Läkare utan gränser varnar för att många stora biståndsgivare, som USA och WHO, nu minskar sina budgetar. Det har redan drabbat tillgången till antiviral behandling i många av världens fattigaste länder.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng