Annons

Snabbare granskning av reumatikerläkemedel

TLV har beslutat att snabba upp granskningen av TNF-alfahämmare. Den
senaste tiden har det kommit två nya läkemedel som är billigare än de
som idag ingår i högkostnadsskyddet.

27 maj 2010, kl 12:38
0

Annons

TLV genomför just nu en större genomgång av alla reumatikerläkemedel. Den beräknas bli klar sommaren 2011. Men myndigheten har beslutat att redan nu titta närmare på TNF-alfahämmarna Enbrel, Humira och Remicade för att se om dessa även fortsättningsvis ska ingå i högkostnadsskyddet.

Den senaste tiden har det kommit två nya billigare TNF-alfahämmare – Cimzia och Simponi som kan sänka kostnaderna för landstingen. Enbrel och Humira står idag för två tredjedelar av förmånskostanden för så kallade immunosuppressiva läkemedel, den i särklass dyraste läkemedelsgruppen i Sverige. Förra årets kostade immunosuppressiva läkemedel nästan 1,9 miljarder kronor. Kostnaden ökade med 15 procent mellan 2008 och 2009.

TLV skriver i sitt pressmeddelande att de eventuellt kommer att fatta ett beslut för TNF-alfahämmarna innan myndigheten avslutar hela granskningen av läkemedlen mot reumatism.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng