Annons

Astrazeneca trycker på om miljön

I förra veckan höll Astrazaneca en miljökonferens i Kina. Inbjudna på
konferensen var kinesiska politiker, myndigheter och industrin. Målet
var att få befintliga och framtida underleverantörer att förstå att
Astrazeneca tänker ställa höga krav på reningssystemen från de fabriker
som den anlitar, berättar företagets globala miljöchef, Alan Horowitz.

27 maj 2009, kl 11:54
0

Astrazeneca har de senaste åren lagt en allt större del av sin produktion av läkemedel i Kina och Indien. Samtidigt som regionen är populär för tillverkning har det också under de senaste åren kommit allvarliga rapporter om säkerhetsrisker och miljöutsläpp. Även om inte detta inte rör någon av Astrazenecas befintliga underleverantörer vill företaget visa vilka krav de ställer på sina framtida samarbetspartner. I förra veckan ordnades en konferens om hur man gör sin produktion säker även för miljön.
? Syftet var dels att sprida den kunskap vi inom Astrazeneca har om hur man tar fram en miljövänlig produktion, men också att ta del av den kunskap som finns i Kina inom det här området, säger Alan Horowitz, global miljöchef på Astrazeneca.

De första allvarliga rapporterna om att viss läkemedelsproduktion i Asien är miljövidrig kom för snart två år sedan i och med Joakim Larsson studie från ett reningsverk som renar vatten från 90 olika läkemedelsfabriker i Indien. Det renade vattnet visade sig innehålla mycket stora mängder av bland annat antibiotikumet ciprofloxacin.
? Vi diskuterade inte de fynden direkt, men indirekt var det en del av konferensen. Jag höll bland annat ett föredrag om miljötester av just avloppsvatten och det mesta under konferensen kretsade kring hur man bygger in en säker miljö i produktionen och i reningen av vattnet, säger Alan Horowitz.

Sen de stora utsläppen från produktionsanläggningar i Indien uppmärksammats har bland annat Läkemedelsverket fått i uppdrag att undersöka hur problemet kan lösas. Ett förslag som nämnts tidigare är att man ska bygga in miljökontrollen i GMP-protokollet, det system som man idag använder för att garantera att läkemedelsproduktionen sker säkert. Men det tror inte Alan Horowitz på.
? Personligen tycker jag inte att det är en bra idé. Det är redan ett komplicerat protokoll och jag tycker inte man ska krångla till det ytterligare. GMP bör även fortsättningsvis handla om produktens säkerhet, hittills har jag inte hört några övertygande argument om att miljön kring produktionsanläggningarna ska in där.

Istället tror han just på den sortens initiativ som Astrazeneca driver i Kina nu.
? Varje företag måste ta ansvar för sina produkter och se till att de produceras på ett bra sätt. Under en sådan här konferens märker man att intresset finns från underleverantörerna och de blir medvetna om hur vi tänker kring det här.
? Vi presenterade vilka krav vi ställer, men vi stänger inte dörren för dem som inte direkt uppfyller kraven. Om de är beredda att förbättra sina system så är vi öppna för framtida samarbeten.