ASA skyddade mot tarmcancer

Acetylsalicylsyra i lågdos kan ha en skyddande effekt mot cancer i tjock- och ändtarm enligt en ny studie.

25 okt 2010, kl 12:25
0

Annons

Forskare från Storbritannien, Nederländerna och Sverige har tittat på långtidsdata för patienter i fem randomiserade studier där effekten av acetylsalicylsyra, ASA, mot hjärt-kärlsjukdom studerats. Att ta ASA i lågdos är en etablerad blodproppshämmande behandling men den nya studien visar att det också kan ha en skyddande effekt mot cancer i tjock- och ändtarm.

I studien, som publicerats i Lancet kommer forskarna fram till att de patienter som behandlades under lång tid med ASA fick ett ökat skydd mot cancer främst i proximala delen av tjocktarmen. Totalt studerades data från 14 000 patienter och efter 20-års uppföljning såg de att fem års behandling med 75-300 mg ASA, reducerade risken att drabbas av cancer i tjock- och ändtarm med 24 procent och risken att dö i sjukdomen med 35 procent. Den absoluta riskminskningen att dö i sjukdomen var 1,76 procentenheter.

Forskarna bakom studien påpekar att ingen bör börja ta ASA i förebyggande syfte på eget bevåg. De säger också att väl utbyggda screeningprogram är det bästa sättet att upptäcka fall av tjock- och ändtarmscancer. Nyttan med ASA i förebyggande syfte har varit föremål för diskussion eftersom behandlingen också ökar ger en ökad risk för blödningar.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng