Annons

P-piller inte riskfyllt i långa loppet

Kvinnor som tar p-piller löper mindre risk att dö av cancer och
hjärtsjukdom än andra. Det är slutsatserna av en brittisk långtidsstudie
av 46 000 kvinnor.

12 mar 2010, kl 12:36
0

Annons

Forskarna vid bland annat University of Aberdeen har samlat data från omkring 46 000 kvinnor under upp till 39 år för att se om det fanns skillnader mellan kvinnor som tog p-piller och de som inte gjorde det med avseende på cancer och hjärtsjukdom.

Sammanlagt studerade forskarna data från 378 006 vad de kallar år av kvinnor som aldrig använt p-piller och 819 175 kvinnoår för de som någonsin tagit p-piller. Resultaten, som publicerats på British Medical Journals hemsida, visar att det inte fanns någon ökad risk för dem som tagit p-piller. Tvärtom fanns ett motsatt samband där de som använt p-piller hade omkring 12 procents lägre risk att dö i cancer, hjärtsjukdom eller stroke.

Tidigare forskning har visat på ett samband mellan p-piller och risk för hjärt-kärlsjukdom och stroke men denna risk verkar klinga av med tiden för att sedan försvinna helt. Den ökade risken upphör enligt forskarna bakom studien snart efter att behandlingen avbryts.

En ökad relativ risk för död av någon orsak mellan de som tagit p-piller under någon tid och de som aldrig använt kunde ses för kvinnor under 45 års ålder som hade upphört med p-piller 5-9 år tidigare. Sambandet syntes inte bland dem som slutat för längre tid sedan.

Philip Hannaford, en av professorerna som lett studien säger till BBC att studien bygger på data om första generationens p-piller och att de inte helt går att översätta till typer som används idag. Men andra studier tyder på att riskerna är ungefär lika säger han.

Studien har finansierats av bland andra Schering AG, Schering Health Care, Wyeth Ayerst International, Ortho Cilag och flera oberoende organisationer och institut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng