Ansökan om preventiv behandling med Truvada

Läkemedelsföretaget Gilead har ansökt hos FDA om att få sitt hiv-läkemedel Truvada godkänt för behandling av icke hivinfekterade.

19 dec 2011, kl 12:05
0

Bromsmedicinen Truvada godkändes 2004 av den amerikanska läkemedelsmyndigheten för behandling av hiv och är idag en av de mest förskrivna behandlingarna.
Efter att ha studerat läkemedlets preventiva effekt och fått positiva resultat har nu företaget ansökt om att få det godkänt som preventiv behandling av patienter som riskerar att infekteras i sexuella relationer där en part är smittad.

Stora studier
som gjorts, bland annat på homosexuella män i USA, Brasilien och Thailand, visade på positiva resultat av den förebyggande medicineringen. Men också studier som gjorts på heterosexuella par i Kenya och Uganda, där den ena partnern var smittad, minskade risken betydligt med medicinering. Men det har också rapporterats om studier som fått avslutas i förtid då medicineringen inte visade sig fungera.

I de studier
som gjorts visar försökspersonerna få samma biverkningar som hiv-infekterade som behandlas med Truvada, det vill säga illamående, viktnedgång och förhöjda kreatininvärden.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng