Annons

TLV föreslår förlängd dispens för utbyte

Den dispens som apoteken har för utbyte av läkemedel genom att
TLV föreslår tre månadens varor istället för en bör fortsätta även efter
årsskiftet. Det föreslår myndigheten i en remiss.

25 okt 2010, kl 12:47
0

Apoteken ä skyldiga att expediera det för tillfället billigaste läkemedlet i en utbytesgrupp enligt reglerna för generiskt utbyte. Som det ser ut idag får apoteken dispens från kravet genom att Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, föreslår tre stycken varor istället för en. Detta för att apoteken ska ha andra alternativ om det som kallas månadens vara inte finns tillgängligt.

TLV föreslår nu att den dispensen fortsätter att gälla även under 2011.?
? Apoteksmarknaden befinner sig fortfarande i en omställningsperiod. Samtidigt ser vi att dispensen inte har minskat andelen byten till billigaste läkemedel. Det finns alltså både ett behov och en möjlighet att förlänga den dispens som gör det möjligt för apoteken att beställa hem den näst billigaste varan om den billigaste inte är tillgänglig, säger Magnus Thyberg, chef för apoteksavdelningen på TLV, i ett pressmeddelande.

Förslagen om en förlängning av är nu ute på remiss och målet är att TLV ska fatta ett beslut den 15 november 2010, så att beslutet kan tillämpas vid de ansökningar som görs inför prisperioden januari 2011. Beslutet är tänkt att gälla längst till och med december 2011 men kan sluta att gälla i förtid om det behövs.