Generisk substitution i Finland

Finland följer efter Sverige och inför generisk substitution. På grund av olika subventionssystem blir effekterna något annorlunda.

16 apr 2003, kl 12:22
0

Sedan den 1 april erbjuds kunderna på finska apotek billigare alternativ om deras läkemedel finns med på utbyteslistan. Reformen ledde till att priserna sjönk radikalt på många av de utbytbara läkemedlen.

I Finland är läkemedlen uppdelade i grupper som subventioneras olika mycket. För vissa läkemedel är subventionen 100 procent, och då har kunden inget att tjäna på substitutionen, som alltid är frivillig. Många läkemedel, bland annat antibiotika, ersätts till 50 procent, så där ligger det i kundens eget intresse att byta till något billigare.

Generisk substitution införs för att pressa priserna. En tänkbar nackdel som framförts i den svenska debatten är att patienterna kan bli förvirrade av olika namn på förpackningarna. I värsta fall tar de dubbel dos av läkemedel i tron att det rör sig om två olika preparat.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng