Annons

Svaga studier för gamla läkemedel

Danska forskare varnar för att äldre läkemedel är dåligt dokumenterade och inte passar in i evidensbaserad behandling. Läkemedelsverket menar att läget är under kontroll i Sverige.

16 apr 2003, kl 12:27
0

Annons

En rad danska experter på evidensbaserad medicin gick i slutet av mars ut med en skrivelse i det danska veckobrevet Mandag Morgen där de menade att många behandlingar saknar vetenskaplig dokumentation. Även i Storbritannien har en diskussion om gamla preparat brutit ut sedan förmånskommittén Nice dömde ut influensaläkemedlet amantadin.

I EU ska varje läkemedel granskas på nytt vart femte år. Björn Beerman, chef för Läkemedelsverkets enhet för läkemedelsinformation, tycker att det har lett till en uppstramning i Sverige. Bland annat har indikationerna för neuroleptika och antibiotika blivit mer stringenta, och några läkemedel har försvunnit. Men en del andra länder förnyar godkännanden utan någon ingående granskning, menar Björn Beerman.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng