ASA kan minska risken för lungcancer

Långtidsanvändning av ASA kan minska risken för lungcancer hos kvinnor enligt två mindre studier i USA. Kopplingen är särskilt tydlig för icke-småcellig lungcancer.

30 jul 2002, kl 13:36
0

Annons

Amerikanska forskningsresultat tyder på att långtidsanvänding av ASA kan ha en skyddande effekt mot lungcancer. I den första studien analyserades data från 81 patienter med lungcancer och 808 personer i en kontrollgrupp. Forskarna fann en signifikant minskad risk för lungcancer (alla typer)hos kvinnor som tog ASA tre eller fler gånger per vecka i minst sex månader. Ett signifikant samband mellan användning av ASA och minskad risk för icke-småcellig lungcancer fann man i en annan liknande studie.
Forskarna menar att resultaten bekräftar tidigare experimentella studier som visat på en kemopreventiv effekt av ASA och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel som skulle bero på hämning av cyklo-oxygenas-2. Det verkar finnas en överproduktion av enzymet i human lungcancer, särskilt icke-småcellig lungcancer.
British Journal of Cancer 2002;87:43

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng