Annons

Stamceller kan ge nya blodkärl i ögat

Vid försök på möss har celler från benmärgen kunnat bilda nya blodkärl i ögat. Det skulle kunna hjälpa mot vissa vanliga typer av synskador.

31 jul 2002, kl 16:25
0

En forskargrupp vid Scripps forskningsinstitut i Kalifornien har lyckats få stamceller från benmärg att bilda nya blodkärl i näthinnan på möss, rapporterar nyhetsbyrån AP. Forskarna hoppas att upptäckten ska kunna leda till behandlingar mot bland annat två vanliga orsaker till blindhet, åldersrelaterad makuladegeneration och diabetesretinopati.

Doktor Martin Friedlander som ledde försöken understryker att det är fråga om djurförsök och att det finns detaljer som måste klaras upp innan man kan gå vidare på människor.

Stamcellerna som användes kom från mössen själva. De är alltså inte den typ av etiskt kontroversiella stamceller som tas från aborterade foster. Stamceller från foster är mer flexibla, men de som kommer från benmärgen har visat sig kunna ge betydligt fler sorters celler än vad forskare trodde för några år sedan.

Diabetesretinopati är den vanligaste orsaken till att bli blind i arbetsför ålder. Synen försämras hos i stort sett alla som haft diabetes i mer än 30 år. Åldersrelaterad makuladegeneration är en vanlig orsak till synnedsättning hos äldre. Båda sjukdomarna orsakas av skador på blodkärlen i näthinnan.