Annons

Apoteken anmäler varandras reklam

Apotekskedjan Kronans Droghandel anmälde nyligen konkurrenten Apoteket AB för felaktig marknadsföring av nikotinläkemedel och Apoteket AB anmälde i sin tur Ica Maxi i Partille för ett reklamutskick med, enligt anmälaren, felaktig marknadsföring av läkemedel.Apotekskedjorna har nu precis som läkemedelsföretagen börjat bevaka varandra när det gäller annonsering. Men till skillnad från läkemedelsföretagen anmäler apoteken ännu så […]

9 nov 2010, kl 11:07
0

Apotekskedjan Kronans Droghandel anmälde nyligen konkurrenten Apoteket AB för felaktig marknadsföring av nikotinläkemedel och Apoteket AB anmälde i sin tur Ica Maxi i Partille för ett reklamutskick med, enligt anmälaren, felaktig marknadsföring av läkemedel.
Apotekskedjorna har nu precis som läkemedelsföretagen börjat bevaka varandra när det gäller annonsering. Men till skillnad från läkemedelsföretagen anmäler apoteken ännu så länge varandra till Läkemedelsverket. Ändå är de flesta granskningsärendena fortfarande
initierade av myndigheten själva. Ärendena har blivit så pass många att Läkemedelsverket tvingats prioritera apoteksbranschen framför läkemedels-företagen.

– Merparten av våra ärenden idag handlar om apoteken och detaljhandeln eftersom de inte är så insatta i lagarna när det gäller marknadsföring av läkemedel. Så vi fokuserar på det och initierar få ärenden när det gäller läkemedelsföretagens marknadsföring eftersom de har sitt eget system för det med IGM, säger Ragnhild Johnsson på Läkemedelsverket.
Sedan november 2009 då OTC-försäljning blev tillåten i detaljhandeln till och med oktober i år har Läkemedelsverket behandlat närmare 30 ärenden som rört detaljhandelns eller apotekens marknadsföring.