Antabusimplantat bör utmönstras anser expertgrupp

I de nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård som Socialstyrelsen nu skickat ut på remiss vill man mönstra ut behandlingen med implantat av Antabus. På Läkemedelsverket anser den ansvarige läkaren att det inte finns skäl att sluta med licenserna.

11 maj 2006, kl 11:45
0

Behandling med implantat av disulfiram (Antabus) har ingen effekt och bör därför utmönstras ur behandlingen. Det menar den expertgrupp som nu är färdig med de nationella riktlinjerna för missbruks- och beroendevård.

– Det borde väl innebära att man på Läkemedelsverket också diskuterar om det inte är dags att fatta ett nytt beslut om licensgivning för implantat av antabuskapslar, säger Ulf Malmström på Socialstyrelsen och den som lett arbetet med riktlinjerna.

De senaste åren har Läkemedelsverket varje år godkänt cirka 500 ansökningar om depåmedicinering. Men det är sedan länge konstaterat att man inte når upp till terapeutiska blodnivåer av disulfiram på det sättet.

Någon diskussion om att sluta med licenserna har dock, enligt Ingrid Wallenbeck, chef för licensavdelningen ännu inte förts.

– Nej det är inget på gång. Men det kan kanske vara dags.

Behandlingen har effekt

Björn Ruben Lindgren, den läkare på Läkemedelsverket som godkänner licenser för depåmedicineringen, anser att det finns goda skäl att fortsätta med det.

– Att säga att behandlingen inte har effekt är felaktigt. Även om den farmakologiska effekten är ytterst blygsam, så har själva ingreppet effekt. Implantatet får en del alkoholister att avstå från drickande.

Björn Ruben Lindgren säger att man beviljar licenser i enstaka fall och enbart på humanitär grund.

Förutom disulfiramimplantat anser expertgruppen som tagit fram riktlinjerna att också öronakupunktur saknar evidens för behandling av alkoholberoende.

– Den behandlingen har närmast nått en epidemisk nivå inom missbruksvården, trots att det inte finns något som visar att behandlingen har effekt på alkoholberoendet, säger Ulf Malmström.