Annons

Aknebehandling bidrar till resistensutveckling

En ny svensk studie visar att det finns resistensutveckling hos patienter som behandlats med antibiotika i tablettform för akne. Dessutom befarar man att den motståndskraft som aknebakterien nu har kan överföras till mer livshotande bakterier.

20 jun 2002, kl 22:42
0

Trots restriktiv användning håller antibiotikabehandlingen av akne på att bli verkningslös. En pågående studie i Stockholm visar att 20 procent av de bakterier som orsakar akne är motståndskraftiga mot flera olika typer av antibiotika.
Läkarna är nu oroliga för att man inte kommer att kunna behandla akne med antibiotika i framtiden och att den motståndskraft som aknebakterien nu har kan överföras till mer livshotande bakterier.
? Vi har funnit ett tjugofemtal resistenta bakteriestammar hos aknepatienter i Stockholmsområdet och det är viktigt att vi förhindrar att dessa sprids och ökar i antal, säger Carl Erik Nord, professor i mikrobiologi vid Huddinge sjukhus och en av de ansvariga för studien.


Resistensen ökar
Studien har följt 120 patienter i åldern 12 – 45 år som lider av måttlig till svår akne. Alla behandlades med antibiotika i tablettform i två till sex månader.
Att det förekommer resistensutveckling hos aknepatienter har tidigare visats i studier i Holland, Storbritannien och Japan vid behandling med bland annat tetracyklin, trimetoprim och erytromycin. Engelska studier har kunnat visa resistens på upp mot 60 procent av bakteriestammarna.
? Aknestudien bekräftar vår teori om resistensutveckling även här i Sverige trots att det finns en stor medvetenhet om risken för resistensutveckling, säger hudläkare Erik Borglund vid hudmottagningen på Läkarhuset i Vällingby.


Viktigt att behandla rätt
? Denna kunskap innebär att det är extra viktigt att läkaren doserar antibiotika i tillräckligt hög dos och för en tillräckligt lång tid. Det är också viktigt att patienten själv följer ordinationen och inte avbryter kuren för tidigt. Att ta lite medicin då och då botar inte aknen, men ökar risken för resistensutveckling. Det finns även andra medel att ta till nu när medvetenheten om risken ökar, säger han.
Antibiotikatabletter är sedan 50-talet huvudmedlet om utvärtes behandling inte räcker till. I Sverige är tetracykliner det dominerande medlet vid akne. Det mest effektiva medlet för patienter som kräver tyngre behandling heter isotretinoin. Det är ett licensläkemedel och får endast förskrivas av erfarna dermatologer när inget annat hjälper.
För lindrigare former av akne finns det flera receptfria medel att köpa, till exempel benzoylperoxid. För akne som kräver starkare behandling finns flera receptbelagda utvärtes medel som azelainsyra, antibiotika och A-vitamin.
Akne drabbar var tredje svensk i åldern 12 – 16 år, främst tonåringar. Det orsakas av aknebakterien P. acnes som finns i hudens porer och som ger en inflammation när hormonet testosteron stimulerar talgkörtlarna att producera mer fett.
Studien är den första av sitt slag i Sverige och en liknande studie planeras igen om ett år.