Novartis satsar på smarta tabletter

Novartis utvidgar sin satsning på ny teknik med en smart tablett för proteinläkemedel.

29 maj 2015, klockan 10:33
0

Komplexa läkemedel som exempelvis större proteiner måste i regel ges som injektioner. Novartis vill satsa på teknik där läkemedlen kan tas som kapslar istället och har inlett ett samarbete med Rani Therapeutics. Teknikbolaget har tagit fram en kapsel som på ytan har mikronålar gjorda av sockermolekyler. Dessa nålar levererar kapselinnehållet i tarmväggarna samtidigt som de smälter. Man anser att tekniken skulle fungera för bland annat TNF-hämmare, interleukinantikroppar, eller former av basinsulin. Tekniken ska studeras i ett samarbete som löper över två år och kan komma att utökas.

Novartis har sedan tidigare börjat satsa på ny teknik för läkemedelsanvändning. Ett pågående projekt undersöker kapslar som kan signalera till patienter om de missat att ta sin behandling. Tillsammans med Google håller man också på att ta fram kontaktlinser som mäter blodglukosnivåer, enligt Reuters.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här