Lynparza för dyrt för Storbritannien

Astrazenecas nya läkemedel mot äggstockscancer är för dyrt för Storbritannien, menar landets motsvarighet till TLV.

8 juni 2015, klockan 12:02
0

Myndigheten NICE, som är den brittiska motsvarigheten till TLV, tycker att Astrazenecas nya cancerläkemedel Lynparza, olaparib, är för dyrt för att rekommendera användning, skriver FiercePharma.

Lynparza är det första läkemedlet i klassen PARP-hämmare och är godkänt för behandling av återfall i äggstockscancer med en BRCA-mutation. I kliniska studier gav läkemedlet en progressionsfri överlevnad på 11,2 månader jämfört med 4,3 månader hos de som fick placebo. Men NICE menar i en preliminär rekommendation att priset på 4 200 pund, eller cirka 53 000 kronor, per månad är för högt.

Astrazenecas vd Pascal Soriot kritiserade argumentet i en intervju i Financial Times och menade att det finns en motsättning i att den brittiska regeringen vill vara ett center för innovation med starkt fokus på life science, men ändå inte vill använda nya innovationer.

I Sverige har Lynparza fått subvention av TLV och införts i landet genom den landstingsgemensamma processen för ordnat införande. Ett års behandling kostar omkring 900 000 kronor.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här