Lynparza för dyrt för Storbritannien

Astrazenecas nya läkemedel mot äggstockscancer är för dyrt för Storbritannien, menar landets motsvarighet till TLV.

8 juni 2015, klockan 12:02
0

Myndigheten NICE, som är den brittiska motsvarigheten till TLV, tycker att Astrazenecas nya cancerläkemedel Lynparza, olaparib, är för dyrt för att rekommendera användning, skriver FiercePharma.

Lynparza är det första läkemedlet i klassen PARP-hämmare och är godkänt för behandling av återfall i äggstockscancer med en BRCA-mutation. I kliniska studier gav läkemedlet en progressionsfri överlevnad på 11,2 månader jämfört med 4,3 månader hos de som fick placebo. Men NICE menar i en preliminär rekommendation att priset på 4 200 pund, eller cirka 53 000 kronor, per månad är för högt.

Astrazenecas vd Pascal Soriot kritiserade argumentet i en intervju i Financial Times och menade att det finns en motsättning i att den brittiska regeringen vill vara ett center för innovation med starkt fokus på life science, men ändå inte vill använda nya innovationer.

I Sverige har Lynparza fått subvention av TLV och införts i landet genom den landstingsgemensamma processen för ordnat införande. Ett års behandling kostar omkring 900 000 kronor.

Lägg till ny kommentar

tjugo + sju =

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här