Foto: Istockphoto

Ett möjligt första vaccin mot MERS

Ett möjligt vaccin mot den potentiellt dödliga MERS-infektionen som drabbat mellanöstern kan var på väg.

21 augusti 2015, klockan 09:56
0

Snart kan det vara möjligt att testa ett första vaccin på människor mot MERS-infektioner.

MERS står för Middle east respiratory syndrome vilket är en virusorsakad luftvägsinfektion som är potentiellt dödlig. Sjukdomen identifierades för första gången bland människor i Saudiarabien 2012. Infektionen orsakas av ett coronavirus, MERS-CoV, och drygt 500 personer har hittills mist livet på grund av sjukdomen. Det är främst i mellanöstern som sjukdomen spridits men det senaste utbrottet skedde i Sydkorea under den första delen av sommaren. Enstaka fall har diagnostiserats på skilda platser i världen och gäller då personer som rest från sjukdomsdrabbade områden.

Symtomen på sjukdomen är feber, hosta och lunginflammation men man kan även se symtom från mag- och tarmkanalen. Det är främst bland människor med andra sjukdomar och nedsatt immunförsvar som sjukdomen är farlig för.

Det finns hittills ingen specifik behandling mot infektionen men nu kan ett möjligt vaccin vara på väg. Tidskriften Science Translational Medicine har publicerat lovande resultat som visade att Rhesusapor som fått ett syntetiskt DNA-vaccin utvecklade immunitet mot MERS-CoV. Viruset tros från början ha spridit sig från kamelsläktet till människor och vaccinforskarna lyckades även isolera skyddande antikroppar från kameler som fått vaccinet.

Nästa steg är att testa vaccinet på människor och projektet genomförs som ett samarbete med läkemedelsbolaget Inovio. Enligt bolagets pressmeddelande planeras de första kliniska testerna att komma igång innan året är slut. Forskarna menar att det en fördel att MERS-vaccinet är ett DNA-vaccin då det gör det möjligt att snabbt producera stora mängder vaccin.

Lägg till ny kommentar

Regler för kommentarer på Läkemedelsvärlden.se

Kommentarerna förhandsgranskas inte. Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läkemedelsvärldens redaktion förbehåller sig rätten att stryka hela eller delar av inlägg som inte uppfyller våra regler. Läs mer här